"Kilo konijnenvlees halve euro minder waard door Gaia"

'Ronduit dramatisch', zo omschreef Gaia ruim een maand geleden de toestand van de meer dan een half miljoen konijnen die in ons land jaarlijks in kwekerijen gehouden worden. De heisa die erop volgde, heeft volgens een Loenhoutse konijnenkweker de prijs doen dalen van 1,8 naar 1,3 euro per kilo. Daardoor werkt hij vandaag met verlies, schrijft de Gazet van Antwerpen.
14 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

'Ronduit dramatisch', zo omschreef Gaia ruim een maand geleden de toestand van de meer dan een half miljoen konijnen die in ons land jaarlijks in kwekerijen gehouden worden. De heisa die erop volgde, heeft volgens een Loenhoutse konijnenkweker de prijs doen dalen van 1,8 naar 1,3 euro per kilo. Daardoor werkt hij vandaag met verlies, schrijft de Gazet van Antwerpen.

Bij de kweker in kwestie is Gaia in april zonder toestemming gaan filmen om aan te tonen dat de konijnen in slechte omstandigheden gekweekt worden. De man wil niet met naam of foto in de krant, maar ontkent wel de beschuldigingen die de dierenrechtenorganisatie de wereld instuurde.

"De konijnen zijn mijn boterham, want ik heb geen andere kweek. Ik heb dus geen enkele reden om die dieren slecht te behandelen. Gaia zegt onder meer dat de draadhokken slecht zijn voor de pootjes van de konijnen. Dat is niet waar, want het is veel hygiënischer dan een vaste bodem. Ze zitten altijd proper en droog", luidt het. "Dat staat haaks in elk geval op wat de beelden tonen", reageert Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch.

"Beweren dat een draadgazen bodem niet slecht is voor de poten van konijnen is hetzelfde als ontkennen dat de aarde rond de zon draait", gaat Vandenbosch verder. "Een rapport van het Efsa en wetenschappelijk onderbouwde artikels uit World Rabbit Science en Pluimvee laten er geen twijfel over bestaan. Vooral bij volwassen voedsters in individuele kooien geeft een draadgazen bodem grote problemen. Ook bij vleeskonijnen komen trouwens bloedende pootverwondingen voor".

De veehouder beweert in de Gazet van Antwerpen dat hij daags na de actie van Gaia een controlebezoek kreeg van het Voedselagentschap en dat er geen opmerkingen zouden gemaakt zijn. "Maar op basis van welke wetgeving gebeuren dergelijke inspecties", vraagt Vandenbosch zich af. "Specifiek voor het welzijn van konijnen bestaat in België geen wetgeving".

Wel geeft de boer Gaia op één punt gelijk: het klopt dat tijdens de kweek één konijn op de vijf sterft. "Konijnen zijn nu eenmaal erg gevoelig. Experimenten met vrije uitloop liepen niet veel beter af. In Nederland worden nu nieuwe kooien uitgeprobeerd, en als die beter blijken te zijn, zal ik de eerste zijn om ze in te voeren", besluit de konijnenhouder uit Loenhout. 

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek