"Je kunt in je broek doen ofwel terugvechten"

Cera-baas Franky Depickere en Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche kaarten in De Morgen na over de waanzinnige beursweek die 'hun' KBC heeft doorgemaakt. "Toen Noël Devisch mij vroeg om hem bij Boerenbond op te volgen, zei hij dat ik mij geen zorgen moest maken om de bank", zegt Vanthemsche. "Je kunt ofwel in je broek doen ofwel terugvechten. Wij hebben teruggevochten, maar we hebben wel onze billen dichtgeknepen". De voorzitter van Boerenbond waarschuwt ervoor dat de financiële crisis nog niet voorbij is.
24 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Cera-baas Franky Depickere en Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche kaarten in De Morgen na over de waanzinnige beursweek die 'hun' KBC heeft doorgemaakt. "Je kunt ofwel in je broek doen ofwel terugvechten. Wij hebben teruggevochten, maar we hebben wel onze billen dichtgeknepen", zegt Vanthemsche.

Een week geleden kelderde het KBC-aandeel toen een rapport van het ratingbureau Moody's te kennen gaf dat probleembeleggingen die onder meer bij KBC zitten mogelijk minder waard zijn dan gedacht. "Die ratingbureaus hebben eerst zelf mee de luchtbel gecreëerd door hoge ratings te geven aan beleggingen die dat achteraf bekeken niet verdienden. Nu vallen ze in het andere uiterste: ze hanteren parameters die volgens ons niet realistisch zijn".

"Met deze crisis kun je je de vraag stellen of de beurs het komende decennium nog zijn nuttige rol als verschaffer van kapitaal met volle vertrouwen zal spelen", aldus Depickere. Of er dan geen interne discussies zijn over de aanwezigheid op de beurs? Cera en Boerenbond zaten destijds niet op de beurs. Nu met KBC wel, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Rabobank. "Het is maar als je de moeilijke tijden overleeft dat je kunt profiteren van de goede tijden. Het is niet bij de eerste storm dat je het schip moet verlaten", antwoordt Vanthemsche.

De referentieaandeelhouders zijn zelfs van plan om hun participatie in KBC te versterken. "Boerenbond verankert om drie redenen", legt Vanthemsche uit. "Er is de historische band die teruggaat tot 1892. Een eigen financieel beslissingscentrum is ook belangrijk voor onze sector. Het derde element is Vlaamse fierheid. Denk aan de jaren negentig met wat Gaston Geens in gang gestoken heeft. Dat zit er nog altijd een beetje in".

Of Boerenbond zijn politiek netwerk gebruikt heeft bij de uitwerking van de politieke oplossing? "Het is evident dat we ons politiek netwerk aanspreken wanneer dat nodig is. Maar in het gesprek van KBC met Kris Peeters bleek dat niet nodig te zijn. In zo'n crisis moet het management zijn werk kunnen doen. Als aandeelhouder moet je daar niet tussen fietsen met allerhande manoeuvres in de coulissen", zegt Vanthemsche.

Depickere beandrukt dat KBC geen geld gekregen heeft van de overheid. "Dat is niet zo. We lenen geld en betalen daar een, overigens heel dikke, vergoeding voor. Vlaanderen loopt nul aandelenrisico, want het wordt geen aandeelhouder". Over de rol van de federale overheid valt bij de vaste aandeelhouders geen onvertogen woord. Vanthemsche: "De federale regering werkt een beetje chaotisch, maar de acties van de federale en Vlaamse overheid waren de afgelopen maanden complementair. Ik ben geen separatist".

Of de crisis anders zou opgelost zijn mocht er geen CD&V'er aan het hoofd staan van de Vlaamse regering? Vanthemsche vermoedt dat dit niet het geval is. "Er was een sense of urgency en men vond binnen de Vlaamse regering blijkbaar snel een consensus. Politici zijn verantwoordelijke mensen, wat men ook moge schrijven".

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek