Is recessie in België voorbij?

Wie kijkt er niet halsreikend uit naar het einde van de crisis? In De Tijd laten economen van KBC en Dexia hun licht schijnen over het economische herstel. "Na een technisch herstel in de lente volgt vanaf de zomer een meer fundamentele heropleving van de economische activiteit", zegt Jacques De Pover van Dexia. Zijn collega Bart Van Craeynest van KBC verwacht ten vroegste in de herst weer groeicijfers.
4 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Wie kijkt er niet halsreikend uit naar het einde van de crisis? In De Tijd laten economen van KBC en Dexia hun licht schijnen over het economische herstel. "Na een technisch herstel in de lente volgt vanaf de zomer een meer fundamentele heropleving van de economische activiteit", zegt Jacques De Pover van Dexia. Zijn collega Bart Van Craeynest van KBC verwacht ten vroegste in de herst weer groeicijfers.

Veel economen blijven hun groeiprognoses naar beneden bijstellen. Sommigen gaan er zelfs van uit dat de economische activiteit dit jaar met 4 procent krimpt en zien in 2010 ongeveer een nulgroei. "Wanneer gaat dat spelletje nu eens eindigen?" vraagt De Pover zich af. "Een analyse van de meest recente gegevens levert opmerkelijke resultaten op. De kredietverlening stuikt niet in elkaar en in de VS is de consumptie de voorbije vier maanden gestabiliseerd".

De Pover erkent dat er een forse wereldwijde terugval is van de industriële productie, met 12,2 procent in de eurozone en nog meer in het Verre Oosten. "Maar omdat de oorzaak van die daling niet terug te vinden is in de consumptie, is de kans veel groter dat ze kan toegeschreven worden aan een flinke afname van de voorraden. Maar wanneer die uitgeput zijn, moeten de ondernemingen hun productie wel degelijk weer op gang brengen".

Volgens De Pover zou de omvang van de productiedaling op die manier de mogelijkheid kunnen bieden op een mooi technisch herstel, dat een stabiliserende rol kan spelen voor de economie. De econoom van Dexia is ervan overtuigd dat vanaf het derde kwartaal in ons land een langzame maar meer fundamentele heropleving zal zorgen na een technisch herstel in het tweede kwartaal. "Maar de opleving in 2009 en 2010 zal wel moeizamer verlopen dan bij vorige herstelfases".

Bart Van Craeynest van KBC is veel minder optimistisch. Er zijn vandaag nog zo goed als geen indicaties dat de Belgische economie aan de vooravond staat van een economisch herstel, benadrukt hij. "Als de prille positieve signalen de komende maanden worden bevestigd, kan ons land in de herst weer aanknopen met positieve groeicijfers. Tot het zover is, moet het meest slechte nieuws van de werkgelegenheid nog komen".

De KBC-econoom geeft anderzijds toe dat er ook wat lichtpunten zijn: de aandelenmarkten hebben enkele goede weken achter de rug, de grondstoffenmarkten lijken een bodem te hebben gevonden en belangrijke voorlopende indicatoren - vooral in de VS - stabiliseerden de voorbije maanden. "Het is evenwel nog te vroeg om dat te interpreteren als de voorbode van economisch herstel. Deze indicaties geven eerder aan dat de vrije val van de wereldeconomie afgeremd is".

De conjunctuurindicator van de Nationale Bank suggereert nog een duidelijke verdere terugval van de economische activiteit in het tweede kwartaal. "Mogelijke positieve factoren zoals een kentering in de voorraadcyclus of lagere olieprijzen zullen daar niet meteen verandering in brengen. Industriële ondernemers zagen hun voorraden in maart nog altijd boven normale niveaus liggen. De olieprijs is laag, maar sinds het begin van het jaar valt alweer een stijging te noteren", aldus Van Craeynest.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek