Invoer Russisch pluimveevlees nog niet voor morgen
nieuwsEr zijn aanvullende maatregelen vereist alvorens Rusland pluimveevlees mag exporteren naar de EU, concludeert het Europees directoraat voor voedselveiligheid en volksgezondheid (SANCO) na een bezoek aan productie- en exportbedrijven in de Russische federatie. De EU-delegatie wijst op ontbrekende kwaliteitssystemen en een gebrekkig uitroeiingsprogramma voor belangrijke ziektes als vogelpest en NCD.
De controlesystemen in Rusland voor de pluimveevleessector bieden intrinsiek voldoende garanties voor de export van Russisch pluimveevlees naar de Europese Unie. Er zijn echter aanvullende maatregelen vereist vooraleer Rusland daadwerkelijk toegang krijgt tot de Europese markt. Dat concludeert een delegatie van het Europees directoraat voor voedselveiligheid en volksgezondheid (SANCO) na een bezoek aan verschillende productie- en exportbedrijven in de Russische federatie. Rusland sprak eerder de intentie uit om op termijn pluimveevlees te exporteren.
De delegatie concludeert dat er problemen zijn met enkele belangrijke ziektes. Onder meer voor Newcastle disease (NCD, ook wel pseudovogelpest genoemd) is de situatie voor verbetering vatbaar. Er is bijvoorbeeld geen goed uitroeiingsprogramma opgesteld voor deze ziekte. Ook voor vogelpest hebben de Russen hun zaken niet goed voor elkaar, vindt de EU-delegatie. Er ontbreekt een goed monitoringssysteem om het virus te kunnen detecteren in een gevaccineerde populatie. In de laboratoria ontbreekt een goed kwaliteitssysteem.
Ook Alexander Panin, directeur van het Russisch instituut voor controle en certificering van dierlijke Producten, uit zijn bezorgdheid omdat bijna de helft van het pluimveevlees uit Rusland niet voldoet aan de nationale veterinaire regels. Volgens Panin gebruikt meer dan de helft van de bedrijven excessieve hoeveelheden antibiotica. Ook is salmonellabesmetting op veel bedrijven een probleem en kampen bedrijven met uitbraken van andere ziektes.
De SANCO-delegatie nodigt Rusland uit om een actieplan op te stellen waarin de aanbevelingen van de EU om tot een betere situatie te komen, zijn verwerkt.
Bron: Agrarisch Dagblad