Inflatie stuwt agrohandelbalans 2022

Vlaanderen heeft in 2022 voor 53,8 miljard euro aan agrarische producten geëxporteerd en voor 46,4 miljard euro geïmporteerd. Hiermee komt het agrohandelssaldo op 7,5 miljard euro te liggen. Dit is een stijging van meer dan een miljard in vergelijking met het jaar ervoor. Statistiek Vlaanderen meldt dat de inflatie de grootste verklaring is voor de sterke stijging.

26 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 26 juni 2023 15:15
Lees meer over:
internationalehandel-container-haven-1250

Met een export van 53,8 miljard euro en een import van 46,4 miljard euro, bedroeg het overschot op de agrohandelsbalans 7,5 miljard euro. De agrarische producten waren in 2022 goed voor 9,4 procent van de totale import en 11,8 procent van de totale export van het Vlaamse Gewest. “De export bestaat voor een belangrijk deel uit geïmporteerde producten die hier al dan niet worden verwerkt en daarna opnieuw worden geëxporteerd”, legt Statistiek Vlaanderen uit. Het gaat om de zogenaamde wederuitvoer. Vlaanderen is met zijn havens een doorvoerregio.

Voornamelijk handel met buurlanden

De agrohandel kan opgedeeld worden in vijf productcategorieën: akkerbouwproducten, tuinbouwproducten, dierlijke producten, agro-industriële producten zoals bestrijdingsmiddelen, landbouwmaterieel en meststoffen, en ten slotte andere producten zoals vis, schaal- en weekdieren, dranken, oliën en vetten en veevoeders.

Vooral de dierlijke producten en de categorie ‘andere producten’ droegen vorig jaar bij tot het handelsoverschot van het Vlaamse Gewest. Zij waren beiden goed voor een positief saldo van 2,4 miljard euro. Daarnaast hadden agro-industriële producten en tuinbouwproducten positieve saldo’s van respectievelijk 2 miljard en bijna 630 miljoen euro. Voor akkerbouwproducten was er een klein handelstekort van 40 miljoen euro. “Dat was vooral te wijten aan de import van granen en van oliehoudende zaden en producten”, zegt Statistiek Vlaanderen.

De Vlaamse agrarische handel gebeurt vooral met de buurlanden. In 2022 waren de buurlanden, zonder het Verenigd Koninkrijk, goed voor 55 procent van de invoer en 53 procent van de uitvoer uit het Vlaamse Gewest. De overige landen van de Europese Unie vormen de tweede belangrijkste landengroep, goed voor respectievelijk 14 procent en 20 procent van de in- en uitvoer. Het Verenigd Koninkrijk was goed voor twee procent van de invoer en negen procent van de uitvoer.

agrohandel 1

Inflatie als verklaring voor stijging

In 2021 was er sprake van 43,8 miljard euro export en 37,5 miljard euro import. "Zowel de import als de export kende een sterke stijging in 2022. Dat is hoofdzakelijk het gevolg van de toegenomen inflatie in 2022”, dixit de statistici van de Vlaamse overheid. Tegenover 2017 groeide de exportwaarde met 40 procent en de importwaarde met 42 procent. Door de absolute toename van de export nam het handelssaldo in dezelfde periode met 29 procent toe.

agrohandel 2
Vlaamse agrohandel legt stevige groeicijfers voor in 2021
Uitgelicht
Met een importcijfer van 37,6 miljard euro en een exportcijfer van 43,1 miljard euro was Vlaanderen ook in 2021 een netto-exporteur van agrarische producten. Het handelssaldo...
1 augustus 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek