EU verlengt tariefvrije import Oekraine, met enkele beperkingen

Het Europees Parlement heeft opnieuw ingestemd om de tariefvrije import van Oekraïense landbouwproducten na 5 juni met één jaar te verlengen. Er worden ditmaal wel een aantal beperkingen opgelegd om Europese markten te beschermen. De tariefvrije import zet al langer kwaad bloed bij lokale voedselproducenten, omdat vele Oekraïense producten zo onder de marktprijs in Europa verhandeld worden.

24 april 2024 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
vlag oekraïne

Met 428 stemmen voor en 131 stemmen tegen (44 onthoudingen) heeft het Europees Parlement besloten om het gunstige importregime verder te zetten. Het akkoord stond nochtans onder druk door de vele Europese boerenprotesten. Lidstaten als Polen en Frankrijk wilden meer bescherming voor Europese landbouwers, die vrezen dat massale invoer de prijzen kan kelderen. Voorstanders pleiten dan weer dat deze maatregel een belangrijke steun is voor Oekraïne, dat in haar oorlog met Rusland alle economische hulp kan gebruiken.

Toegiften voor de boeren

Desondanks hebben de protesten effect gehad, want er komen wel enkele nieuwe beperkingen. Het uiteindelijke compromis voorziet bijvoorbeeld een rem op de import van gevogelte, eieren, suiker, maïs, haver, gries en honing. Nog steeds zullen er grote volumes zonder heffing kunnen worden ingevoerd, maar eenmaal de invoer van deze "bijzonder gevoelige" producten de gemiddelde importvolumes van het tweede semester van 2021 en de jaren 2022 en 2023 overstijgen, worden er automatisch heffingen opgelegd.

Over de referentiejaren werd er overigens ook sterk gedebatteerd. 2021 is het jaar voor het Russisch-Oekraïens conflict, wanneer de invoervolumes aanzienlijk lager waren. Door dit jaartal mee op te nemen in de referentiejaren, wordt de taksvrije limiet dus sneller bereikt.

Geen limiet op tarwe

Tijdens de onderhandelingen was er ook veel discussie over tarwe. Dit staat uiteindelijk niet op de lijst van de bijzonder gevoelige producten, maar er is afgesproken dat de Commissie zeer snel vrijwaringsmaatregelen zal nemen indien de Europese markt of de markt van één of meerdere lidstaten wordt verstoord door de Oekraïense invoer.

Nog tot 5 juni blijft de huidige handelsovereenkomst onverminderd gelden. Daarna gaat de nieuwe regelgeving van kracht.

Nieuw EU-compromis over tariefvrije import Oekraïense landbouwproducten
Uitgelicht
De lidstaten van de Europese Unie hebben een nieuw compromis bereikt over de verlenging van de tariefvrije import van Oekraïense landbouwproducten. Dat heeft het Belgische voo...
27 maart 2024 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek