Poolse boeren hervatten blokkade aan grens met Oekraïne

Poolse boeren hebben de blokkade aan de grens met Oekraïne hervat, na een korte onderbreking tijdens de feestdagen. De landbouwers protesteren tegen de import van goedkoper Oekraïens graan en omwille van het uitblijven van garanties over staatsteun en een vrijstelling van belastingverhoging na toezeggingen van de Poolse landbouwminister.

5 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 8 januari 2024 14:20

Wegblokkade

Vorige week donderdag hebben Poolse landbouwers de wegblokkade bij Medyka, aan de grens met Oekraïne, hervat. De boeren protesteren tegen de import van Oekraïens graan dat goedkoper is dan het graan dat de Poolse boeren zelf verbouwen. De agrarische ondernemers eisen meer staatssteun en een vrijstelling van belastingverhoging maar daarover geraken ze het niet eens met de Poolse regering.

De nieuwe Poolse minister van Landbouw Czesaw Siekierski beloofde de boeren in december dat de regering aan hun eisen zou tegemoetkomen, al was er meer tijd nodig voor de implementatie. De leider van het boerenprotest, Roman Kondrow, zei tegen het Poolse persbureau PAP dat er nog geen schriftelijke bevestiging was over de eisen. "Als er een akkoord wordt ondertekend tussen de minister en de boeren, stoppen we het protest zo snel mogelijk", zei de man tegen omroep RMF24.

Vlak voor de feestdagen hadden de boeren de blokkade opgeheven, maar de hernieuwde blokkade zal intensiever zijn dan voor Kerst. De boeren hebben aangekondigd nog maar één voertuig per uur door te laten. Voertuigen met hulpgoederen en militaire uitrustingen zullen wel mogen passeren.

De boeren sloten zich aan bij het protest van de Poolse chauffeurs die sinds eind november drie andere grensovergangen met Oekraïne blokkeren omdat ze meer bescherming willen tegen goedkopere concurrentie uit Oekraïne die een bedreiging zou vormen voor hun bedrijven.

Update: Opnieuw opgeschort

Inmiddels hebben de Poolse boeren hun blokkade opnieuw opgeschort. Na een ontmoeting tussen de boeren en landbouwminister Czeslaw Siekierski werd daarvoor een overeenkomst ondertekend, dat meldt nieuwssite onet.pl zaterdag.

De minister zou zich na lang onderhandelen bereid hebben verklaard om tegemoet te komen aan drie belangrijke eisen van de boeren. Zo komen er overheidssubsidies voor de aankoop van maïs en worden liquiditeitskredieten uitgebreid. Ook blijft de belastingdruk voor landbouwers op hetzelfde niveau als vorig jaar. In ruil schorten de boeren hun blokkade voor onbepaalde tijd op, om het ministerie de tijd te geven om de regelingen juridisch uit te werken. 

Poolse boeren steunen Oekraïense handelsblokkade
Uitgelicht
De import van goedkoop Oekraïens graan zet kwaad bloed bij de Poolse boeren. Zij hebben zich daarom aangesloten bij het protest van transportbedrijven en hebben de grensoverga...
24 november 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek