Europa verdiende nooit meer aan import en export, maar duidelijke trendbreuk zichtbaar

De handelsbalans voor agrovoedingsmiddelen van de EU heeft in 2023 een recordhoogte bereikt. Dat blijkt uit het meest recente verslag van de Europese Commissie. In 2023 bedroeg de EU-uitvoer 228,6 miljard euro en de invoer 158,6 miljard euro. Dat resulteerde in een handelsoverschot van 70,1 miljard euro, wat 12,8 miljard meer is dan het jaar voordien. De EU handelt met een groot aantal landen, waarbij het Verenigd Koninkrijk met 22 procent (51,3 miljard euro) de belangrijkste bestemming is voor de agrovoeding van de EU.

8 april 2024  – Laatst bijgewerkt om 8 april 2024 17:14 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
containter handel haven import export

Een handelsoverschot is het verschil tussen de totale export- en importwaarde van een economisch systeem. Met andere woorden, de EU verdient meer geld aan de verkoop van producten en diensten aan andere landen, dan het uitgeeft aan ingevoerde producten en diensten uit andere landen. De EU exporteert vooral richting het Verenigd Koninkrijk en de VS, al is er bij die laatste sprake van een lichte daling, met name voor gedistilleerde dranken en likeuren. China is nog steeds de derde bestemming, met zes procent van de totale exportwaarde van agrofoodproducten uit de EU. Maar ook daar zien we een daling. De uitvoer van varkensvlees is in 2023 met 29 procent gedaald.

Import Export EU

Desondanks is het handelsoverschot gestegen. De prijzen van Europese agrovoedingsproducten zijn gestegen, terwijl ze elders ter wereld zijn gedaald. En hoewel twee van onze grootste afzetlanden beduidend minder importeren, zien we wel een stijging bij andere afnemers. Zo is de agrovoedingsuitvoer van de EU naar Turkije fors gestegen (+€683 miljoen, +7%), net als in Oekraïne (+€533 miljoen, +18%).

De meest uitgevoerde voedingsproducten, samen goed voor 30 procent van het totaal, zijn graanbereidingen en maalderijproducten; zuivelproducten; en wijn en wijnbouwproducten. De uitvoer van bereidingen van fruit, noten en groenten had de grootste waardestijging in 2023, met +€ 1,3 miljard (+12%) ten opzichte van 2022. Deze wordt gevolgd door de uitvoer van graanbereidingen en maalproducten (+€1,2 miljard, +5%), gesuikerde producten en chocolade (+€1,2 miljard, +12%).

Invoer

De Europese import van agrovoedingsmiddelen ligt beduidend lager dan voorheen. Tegenover 2022 is er een daling van zeven procent. Brazilië bleef de eerste bron van oorsprong, goed voor 11 procent van de EU-invoer van agrovoedingsmiddelen in 2023. Het VK was de tweede bron, met een invoer die stabiel bleef. Oekraïne bleef de derde bron, met een waarde van 11,8 miljard euro en zeven procent van de EU-invoer. Europa kiest diverse bronnen om te importeren. Uit dertig landen wordt voor meer dan één miljard euro geïmporteerd. De sterkste stijgers wat betreft invoer zijn Turkije (+€999 miljoen, +18%), gevolgd door Egypte (+€566 miljoen, +41%). We importeren beduidend minder middelen uit Argentinië (-€ 2,3 miljard, -33%), China (-€ 1,5 miljard, -15%) en Indonesië (-€ 1,3 miljard, -19%).

De EU doet voornamelijk aan invoer van fruit en noten, oliehoudende zaden en eiwithoudende gewassen en koffie, thee, cacao en specerijen. De grootste stijgingen in invoerwaarde in 2023 zijn voor tabaksproducten (+€ 1 miljard, +27%) en groenten (+€ 793 miljoen, +16% in waarde).

Lees het volledige rapport hier.

De FAO-voedselprijsindex stijgt opnieuw na 7 maanden van daling
Uitgelicht
De wereldwijde voedselprijzen stegen in maart na een daling van zeven maanden op rij. Dat meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Terwijl de in...
8 april 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek