Na zes jaar opnieuw container met varkenskoppen en -oren vertrokken naar China

Deze ochtend is een Belgische container nokvol varkenskoppen, -oren en – snuiten vertrokken naar China. Het gaat om de eerste verzending sinds de recente opheffing van het Chinese embargo dat al sedert 2018 van kracht was. "Het gaat om een grote overwinning voor onze boeren in deze moeilijke tijden”, aldus federaal minister van Landbouw, David Clarinval (MR) die erbij was toen de container werd ingeladen bij Westvlees in West-Vlaanderen.

6 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 7 februari 2024 4:13 Jozefien Verstraete
china varken tong vijfde kwartier

Na een jarenlange intensieve samenwerking tussen het voedselveiligheidsagentschap FAVV, de Belgische en de Chinese autoriteiten was het dinsdagmorgen eindelijk zover. In bijzijn van minister Clarinval en het hoofd van FAVV, Herman Diricks, werden de eerste containers met varkensvlees bestemd voor China ingeladen bij Westvlees in Westrozebeke.

China legde de invoer van Belgisch varkensvlees in september 2018 stil wegens de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in ons land. Hoewel België in 2020 officieel ziektevrij werd verklaard, bleef het invoerverbod in China van kracht. Na jarenlange diplomatie schortte China pas vorige maand het embargo op.

clarinval
china varken tong vijfde kwartier 2

Vertrouwen

In het geval er toch plots weer AVP zou uitbreken in België en ons land zijn AVP-vrije status zou verliezen, verwacht Diricks niet dat er opnieuw zes jaar zal gewacht moeten worden voor de export naar China hervat kan worden. “Sowieso is er geen export mogelijk zolang een land niet het AVP-vrij statuut heeft. Maar van zodra België het statuut terug zou verkrijgen, verwacht ik ook dat de export naar China onmiddellijk opnieuw mogelijk zou zijn. Via de diplomatieke betrekkingen van de afgelopen jaren hebben we vertrouwen gecreëerd bij de Chinese overheid. Ze kennen ons plan van aanpak nu. Ze hebben in de voorbije jaren verschillende Belgische bedrijven komen inspecteren, ze weten dat onze certificaten voldoende onderbouwd zijn en ze weten dat er een schema klaarligt zodat we AVP zeer snel terug onder controle kunnen krijgen in het geval het zou uitbreken.”

Delicate delicatesse

Door de opschorting van het handelsembargo heeft de varkenssector opnieuw een afzetmarkt voor producten die de Belgische consument niet wil, het zogenaamde vijfde kwartier. Denk hierbij aan varkensoren, -koppen, -snuiten of delen van het varken die wij als slachtafval zien. Helaas kan nog niet gezegd worden dat het varken nu volledig van kop tot staart meerwaarde kan creëren. De export van varkenspoten, wat in China gezien wordt als het summum van de delicatessen, wordt nog steeds geweerd. “Varkenspoten zijn een microbiologisch delicaat product en werden voor het embargo ook al geweigerd”, duidt Diricks. “Ondertussen hebben we een kwaliteitsprotocol voor de poten klaar dat voor China aanvaardbaar is en haalbaar voor onze bedrijven. We doen ons uiterste best om zo snel mogelijk ook de varkenspoten op de exportlijst van China te zetten.”

De export naar China levert de varkenshouders vijf miljoen euro extra per jaar op

Jos Claeys - CEO Westvlees
china varken varkenspoot vijfde kwartier 2

Belgische export

De export van het vijfde kwartier is niet zomaar een kwestie van ons slachtafval mooi te verpakken en naar het Oosten te sturen. De varkensdelen voor China zijn onderhevig aan extra kwaliteitseisen bovenop onze Europese eisen. “Chinezen eisen bijvoorbeeld dat het vlees afkomstig is van varkens die geboren en getogen zijn in België, ook moet de behandeling van de Belgische exportproducten gebeuren in een aparte ruimte of op een apart tijdstip", vertelt Joris Coenen van Belgian Meat Office, onderdeel van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). “Verder zitten de verschillen hem voornamelijk in de aanpak om de kwaliteitseisen te garanderen. Ook zijn er specifieke eisen met betrekking tot etikettering.”

Voor Westvlees betekent de export van het vijfde kwartier zowel extra omzet als extra tewerkstelling. “Om de exportdelen bestemd voor China te verpakken hebben we tien extra personeelsleden nodig”, weet CEO Jos Claeys te vertellen. “Ook voor de varkenshouders is het goed nieuws want vanaf deze week wordt een extra toeslag betaald aan de varkenshouders met varkens die geschikt zijn voor de export naar China. Dit zal net geen vijf miljoen euro zijn per jaar dat de varkenshouders hiervoor krijgen.”

Chinese markt gaat terug open voor Belgisch varkensvlees
Uitgelicht
De Belgische missie met premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft een belangrijke doorbraak kunnen bereiken. China heeft zonet bevestigd dat het handelsembargo voor varkensvl...
12 januari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek