De FAO-voedselprijsindex stijgt opnieuw na 7 maanden van daling

De wereldwijde voedselprijzen stegen in maart na een daling van zeven maanden op rij. Dat meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Terwijl de internationale noteringen voor graan en suiker daalden zorgden hogere noteringen voor plantaardige oliën, zuivelproducten en vlees voor een stijging van de referentie-index met 1,1 procent ten opzichte van februari. Vergeleken met vorig jaar betreft het een daling van 7,7 procent.

8 april 2024  – Laatst bijgewerkt om 8 april 2024 16:35 Joris Rigo
Lees meer over:

Plantaardige olie

Plantaardige olie duwde de index richting de eerste stijging in zeven maanden. De FAO-prijsindex voor plantaardige olie steeg met acht procent ten opzichte van februari en bereikte het hoogste peil in een jaar tijd. De noteringen voor palm-, soja-, zonnebloem- en koolzaadolie stegen allemaal. “De internationale palmolieprijzen stegen als gevolg van seizoensgebonden lagere producties in de belangrijkste producerende landen en de grote binnenlandse vraag in Zuidoost-Azië. De prijzen voor sojaolie herstelden zich bovendien van een meerjarig dieptepunt, dat komt onder meer door de robuuste vraag vanuit de biobrandstofsector, vooral in Brazilië en de Verenigde Staten”, zo duidt FAO in een verklaring.

Zuivel en vlees

Onder invloed van toegenomen kaas- en boterprijzen steeg de index voor de wereldzuivelprijzen in maart voor de zesde maand op rij met 2,9 procent. De index blijft echter 8,2 procent onder de waarde van 2023. De FAO-vleesprijsindex steeg ook, met 1,7 procent ten opzichte van de voorgaande maand, waarbij de internationale prijzen voor pluimvee-, varkens- en rundvlees stegen. “De internationale prijzen voor pluimveevlees stegen in maart, geschraagd door de aanhoudend gestage importvraag uit de belangrijkste importlanden, ondanks het ruime aanbod dat vooral werd ondersteund door de verminderde uitbraken van vogelgriep in de belangrijkste producerende landen”, zo duidt FAO. “De prijzen voor varkensvlees stegen eveneens, vooral als gevolg van de hogere binnenlandse vraag in de aanloop naar de paasvakantie, ondanks het toegenomen aanbod, vooral in West-Europa. De wereldprijzen voor rundvlees bleven in maart stijgen, voornamelijk als gevolg van toegenomen aankopen door de belangrijkste importlanden”, klinkt het.

Graan en suiker

De FAO-graanprijsindex bedroeg in maart een daling van 2,6 procent ten opzichte van februari, gemiddeld 20 procent onder de waarde van maart 2023. De mondiale exportprijzen voor tarwe zijn in maart voor de derde maand op rij gedaald, vooral als gevolg van de aanhoudend sterke exportconcurrentie tussen de EU, Rusland en de VS. In maart daalde de FAO-suikerprijsindex met 5,4 procent ten opzichte van februari omdat er in India en Thailand een hogere productie wordt verwacht.

FAO: vlees, eieren en melkproducten zijn "essentiële" voeding
Uitgelicht
Vlees, melkproducten en eieren zijn "cruciale bronnen" van voedingsstoffen waar veel nood aan is. Ze kunnen niet gemakkelijk uit plantaardige voeding gepuurd worden, zo meldt...
25 april 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / FAO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek