header.home link

Vlaamse agrohandel legt stevige groeicijfers voor in 2021

1 augustus 2022

Met een importcijfer van 37,6 miljard euro en een exportcijfer van 43,1 miljard euro was Vlaanderen ook in 2021 een netto-exporteur van agrarische producten. Het handelssaldo ligt daarmee op een positief bedrag van 5,5 miljard euro. De uitvoer groeide tegenover 2020 met 10 procent, de invoer zelfs met 15 procent. 2021 werd gekenmerkt door een heropleving van de economie na het eerste coronajaar 2020, de brexit en de toenemende inflatie. Uit voorlopige cijfers voor het eerste kwartaal van 2022 blijkt dat de agrohandel stevig blijft groeien. Dat blijkt uit het nieuwe agrohandelsrapport van het Departement Landbouw en Visserij.

graanoogstmaisoogsttractorveldlandbouw-1250

In 2021 was er in België een toename van de prijzen voor goederen en diensten van 3,2 procent, aangewakkerd door fors stijgende energieprijzen. De groei van de agrohandel is vooral te verklaren door prijsbewegingen, want het totale volume van de handel bleef nagenoeg constant. Ook de totale Vlaamse in- en uitvoer van goederen nam in waarde toe, en zelf een pak sterker dan bij de agrohandel. Voedingsproducten zijn net iets minder conjunctuur- en crisisgevoelig. De brexit bleek vooral nadelig voor het VK, want Vlaanderen kon voor 16 procent meer landbouwproducten uitvoeren naar Groot-Brittannië, terwijl de invoer met hetzelfde percentage zakte.

Zuivel, chocolade en vlees

Zuivelproducten laten de hoogste invoer- en uitvoerwaarde optekenen en waren in 2021 het belangrijkste handelsproduct binnen de totale agrohandel. Cacaoproducten en vers vlees vervolledigen de top 3 van de exportproducten en noteren een handelsoverschot van meer dan een miljard euro. Dat laatste geldt ook voor aardappelbereidingen, banketbakkerswerk en bier. Andere sterke exportproducten zijn diepvriesgroenten, bestrijdingsmiddelen, veevoeders, meststoffen en landbouwmaterieel. Vlaanderen importeert veel vers fruit, voornamelijk bananen en kiwi’s. Een aanzienlijk handelstekort is er bij oliën, granen, koolzaad, koffie, cacao, wijn, vis en schaal- en weekdieren.

Open en exportgerichte economie

Nederland en Frankrijk zijn onze voornaamste afzetmarkten. Ze zijn allebei goed voor 8,1 miljard euro. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk prijken op de derde en vierde plaats. De twee voornaamste niet-Europese klanten zijn de Verenigde Staten en China. Nederland exporteert voor 10,9 miljard euro aan agrohandelsproducten naar Vlaanderen en is daarmee veruit onze belangrijkste leverancier. Daarna volgen Frankrijk en Duitsland. 28 procent van de geïmporteerde producten komt van buiten de EU. Vlaanderen boekt het grootste agrohandelsoverschot met het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Duitsland en Frankrijk. Met Nederland, Brazilië en Ivoorkust is er een stevig handelstekort.

Het positieve saldo wijst erop dat de Vlaamse agrovoedingssector meerwaarde creëert, waarbij veelal onbewerkte bulkproducten binnenkomen en in meer of mindere mate verwerkte producten buitengaan

Het Vlaamse aandeel in de totale Belgische in- en uitvoer van agrarische producten ligt tussen 85 en 86 procent. Het aandeel van Vlaanderen in de EU-handel van landbouwproducten ligt rond de 6,5  procent. België is in de EU de zesde grootste uitvoerder van agrarische producten, na Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië, en heeft het vierde grootste agrohandelsoverschot, na Nederland, Spanje en Polen. Vlaanderen wordt gekenmerkt door een open economie en een exportgerichte agrovoedingsindustrie. Het positieve saldo wijst erop dat de Vlaamse agrovoedingssector meerwaarde creëert, waarbij veelal onbewerkte bulkproducten ingevoerd worden en in meer of mindere mate verwerkte producten uitgevoerd worden.

Uit voorlopige cijfers voor het eerste kwartaal van 2022 blijkt dat de agrohandel stevig blijft groeien in waarde, maar niet in volume. Dat kan niet los gezien worden van de inflatie en de geopolitieke situatie. In de totale Vlaamse handel is de stijging opnieuw een pak groter. Belangrijke exportproducten zoals aardappelbereidingen, zuivelproducten, banketbakkerswerk, cacaoproducten, diepvriesgroenten en agro-industriële producten doen het goed. Ook de invoer van oliehoudende zaden, oliën en granen stijgt.

De Vlaamse agrohandelscijfers zijn een weergave van de rechtstreekse in- en uitvoerbewegingen van goederen tussen twee landen op basis van gegevens van de Nationale Bank van België (NBB) en de Comext-databank van Eurostat. Een deel van de ingevoerde producten wordt heruitgevoerd. De havens van Antwerpen en Zeebrugge spelen een belangrijke rol bij de doorvoer van bijvoorbeeld exotisch fruit, tabak of rijst. De handel tussen de gewesten binnen België is niet meegenomen.

Lees het volledige rapport van de Vlaamse agrohandel in 2021 op de website van het departement Landbouw & Visserij.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek