In- en uitvoer nemen flinke duik in België

De in- en uitvoer in ons land zijn de jongste maanden sterk achteruitgegaan. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Gezien zijn omvang is België bij uitstek een exportland. Toch daalde de uitvoer in de eerste maand van dit jaar met 19,4 procent tot 16,8 miljard euro tegenover januari vorig jaar. Het gaat om de sterkste daling sinds 2003.
16 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De in- en uitvoer in ons land zijn de jongste maanden sterk achteruitgegaan. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Gezien zijn omvang is België bij uitstek een exportland. Toch daalde de uitvoer in de eerste maand van dit jaar met 19,4 procent tot 16,8 miljard euro tegenover januari vorig jaar. Het gaat om de sterkste daling sinds 2003.

Ook met de invoer gaat het bergaf. In januari werden gemiddeld 21,4 procent minder goederen in ons land geïmporteerd in vergelijking met dezelfde maand in 2008. De totale waarde van de invoer bedroeg 17,4 miljard euro. Volgens een eerste raming was er in februari nauwelijks beterschap. In die maand zou de invoer gedaald zijn met 19 procent en de uitvoer met 20,3 procent tegenover de cijfers van februari 2008.

De schuldige voor de sterke daling is de economische crisis. Zo is enerzijds de olieprijs sterk gedaald in vergelijking met begin 2008, wat een impact heeft op de waarde van de in- en uitvoer. Anderzijds was er ook een flinke afname van de handel in auto's en diamanten. Positief is wel dat het tekort op de handelsbalans in januari verkleinde tot 600 miljoen euro. In februari bereikte de handelsbalans zelfs een evenwicht.

In 2007 bedroeg het aandeel van de invoer en de uitvoer van landbouwproducten in de totale Belgische handel respectievelijk 8,9 en 9,6 procent. De agrarische sector vertegenwoordigde in dat jaar een kwart van het totale handelsoverschot.

Meer informatie: Verloop van de Belgische buitenlandse handel

Bron: Metro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek