ILVO bouwt nieuwe hoogtechnologische testlijn voor veevoeders

Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) start dit jaar nog met de bouw van een nieuwe ‘Feed Pilot’ in Melle, een unit om precisie-proefvoeders te produceren. Het onderzoekscentrum vervangt de huidige twee testlijnen door één ultramoderne onderzoekslijn om zo onderzoek te doen naar de verwerking van nevenstromen uit nieuwe fermentatieproducties, zoals bijvoorbeeld microbieel eiwit.

10 april 2024  – Laatst bijgewerkt om 10 april 2024 15:21 Joris Rigo
Lees meer over:
ILVO_FEEDPILOT

Feed Pilot

ILVO heeft sinds lang een unieke onderzoekslijn waar de efficiëntie, de duurzaamheid en de gezondheid van nieuw samengestelde veevoeders getest kunnen worden. De onderzoeksinstelling vervangt de huidige twee lijnen omdat ze niet meer voldoen aan de standaarden van vandaag. Bovendien stijgt die vraag naar expertise voor de verwerking van nevenstromen uit nieuwe fermentatieproducties in veevoeders. Meer specifiek gaat het over hoogwaardige moleculen uit fermentoren zoals bijvoorbeeld microbieel eiwit. De reststormen zijn een potentieel ingrediënt voor nieuw samengestelde diervoeders, maar vragen eerst nog heel wat onderzoek. “ILVO moet zelf op een doeltreffende en gecontroleerde wijze de precisie-proefvoeders kunnen blijven aanmaken, wil het betrouwbare testresultaten uit zijn voederproeven voorleggen”, vertelt Bart Sonck, hoofd van ILVO Dier.

Experimentele productie en kennisoverdracht

De nieuwe Feed Pilot aan de Heidestraat in Melle wordt één moderne, hoogtechnologische installatie waar precieze proefvoeders volgens wetenschappelijke vereisten gemaakt worden, voor nutritioneel onderzoek bij de belangrijkste landbouwdieren. De nieuwe unit maakt technische experimenten mogelijk die focussen op het productieproces zelf. “De installaties worden uitgerust met technieken die diverse parameters kunnen uitmeten en duurzaamheidsanalyses mogelijk maken. Sensoren monitoren op continue basis en sturen een zo energiezuinig mogelijke productie”, vertelt Annatachja De Grande, projectverantwoordelijke Feed Pilot.

Bij onderzoek naar nieuwe eiwit- en reststromen ligt de focus op een toegenomen circulariteit en op positieve impact op milieu, klimaat en dierenwelzijn

Sam Millet - Expert voederonderzoek - ILVO

Anderzijds zal de onderzoeksinstelling door middel van de nieuwe testlijn ook kennis overbrengen aan de agrovoedings- en veevoedersector rond nieuwe eiwitten en reststromen. ILVO neemt een onderzoeksrol op betreffende de valorisatie van microbiële fermentatieproducten in diervoerders en hoogkwalitatieve ingrediënten in voedingsproducten. “De brede ondersteuning van dit project vanuit Vlaamse, Europese, en internationale kanalen heeft ongetwijfeld te maken met die groeiende nood aan onderzoek naar het nuttig gebruik van nieuwe eiwit- en reststromen. In dit onderzoeksdomein ligt de focus logischerwijze op een toegenomen circulariteit en op positieve impact op milieu, klimaat en dierenwelzijn”, vertelt Sam Millet, expert voederonderzoek bij ILVO.

De nieuwe Feed Pilot omvat zowel een grote als een kleine productie-eenheid en een opslagloods. Dankzij de kleine testlijn wordt het maken van kleinere batches voor meer experimentele zaken dus ook makkelijker, zoals bijvoorbeeld de productie van slechts 100 kilogram pluimveevoeder dat gericht is op een specifiek verteringsonderzoek.

In eerste instantie zal de Feed Pilot voor intern ILVO-onderzoek werken, maar er wordt ook een wettelijke toelating gevraagd om (experimenteel) voeder voor derden te produceren. Voor andere onderzoeksinstellingen en voor de private firma’s in Vlaanderen creëert dat meer mogelijkheden naar innovatie en economische valorisatie toe. Het project wordt gefinancierd door Vlaanderen, Europa, provincie Oost-Vlaanderen en de Victam Foundation, een stichting die onder meer staat voor kennisontwikkeling en -deling rond technologieën voor grondstoffen voor veevoeder.

Bulgaarse biotech gaat all-in op insectenkweek voor diervoeder
Uitgelicht
Het Bulgaarse biotechbedrijf Nasekomo opent NICE, een nieuw centrum voor insectenkweek. Dit complex van 5.000 vierkante meter moet insecten leveren voor het gebruik in dierenv...
29 augustus 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek