Bulgaarse biotech gaat all-in op insectenkweek voor diervoeder

Het Bulgaarse biotechbedrijf Nasekomo opent NICE, een nieuw centrum voor insectenkweek. Dit complex van 5.000 vierkante meter moet insecten leveren voor het gebruik in dierenvoer en bodemmest. Ook in onze contreien worden insecten steeds meer gezien als een waardige proteïnebron, zij het nog niet op grote schaal. 

29 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 29 augustus 2023 20:35
Insectenkweek

De professionele kweek van insecten staat nog in haar kinderschoenen, maar CEO Marc Bolard van Nasekomo hoopt de werking van het nieuwe kweekcentrum NICE uit te breiden via franchising. Het bedrijf is nog volop op zoek naar nieuwe investeerders. 

Alternatief voor soja 

Ook bij ons gebeurt er grondig onderzoek naar insectenkweek voor humane en dierlijke consumptie. “Voor bepaalde types hobbyvoeder worden insecten al gebruikt, maar dat is nog zeer beperkt”, zegt Katrien D’hooghe van de Belgian Feed Association (BFA). “De insectenkweek is nu nog erg duur. Als je insecten wil gebruiken in doorsnee voeders moet de kweek economisch rendabel worden, in voldoende hoeveelheden beschikbaar zijn en in een constante stroom.” 

Toch denkt D’hooghe dat insecten een interessant alternatief kunnen zijn voor sojaschroot. “In onze regio heb je het onderzoekscentrum van Thomas More in Geel en het bedrijf Protics in Nederland die onderzoek doen naar insectenkweek op grote schaal. Er zijn voorbeelden van voorbeelden honden-, varkens- en pluimveevoeders waar insecten aan worden toegevoegd. Voor koeien zal dit dan weer niet gaan.” 

Voor velen kan het een vieze gedachte zijn om insecten te eten, maar ze worden niet zomaar geserveerd. “Of het nu gaat om humane of dierlijke voeding, het gebruik van insecten is erg sterk gereguleerd”, aldus D’hooghe. 

Onderzoek 

Sabine Van Miert, Research Manager bij onderzoeksgroep RADIUS van Thomas More, beaamt dat er nog vele uitdagingen zijn voor de insectenkweek op grote schaal. “De economische rendabiliteit is de grootste bottleneck”, zegt ze. “Insectenkweek is heel arbeidsintensief. We onderzoeken hoe we het proces meer kunnen automatiseren.” 

Een andere besparingsmethode is het gebruik van restromen. “Hiervoor werken we onder meer samen met afvalverwerker Renewi”, zegt Van Miert. “Niet alle insecten hebben dezelfde nutritionele behoeften, dus we onderzoeken hoe we met restromen een dieet op maat kunnen samenstellen.” 

Ecologisch 

“Maar voorlopig zijn er meer ecologische dan economische redenen om insecten te gebruiken in je voeder”, zegt Van Miert. “Het gros van soja bijvoorbeeld wordt ingevoerd, en dat brengt een grote voetafdruk met zich mee. Insecten kunnen we lokaal kweken. Er bestaan zelfs al landbouwbedrijven die dat op kleine schaal doen. Voor restroomproducenten, insectenkwekers en verwerkers in de veevoeder- en petfoodindustrie is insectenkweek een interessante piste.” 

Wetgeving 

Ook de wetgeving is een niet te onderschatten bottleneck. “Alle nieuwe voeding moet goedkeuring krijgen van het Europese Novel Food”, zegt Van Miert. “Dat is het geval voor alle voeding die voor 1997 nog geen deel uitmaakte van ons voedingspatroon. Momenteel is het gebruik van insecten enkel toegestaan in petfood, bij kippen, varkens en in de aquacultuur. Voor de humane consumptie zijn enkel meelwormen, de huiskrekel en de Europese sprinkaan toegestaan. Misschien zijn er andere, interessante insectensoorten om in onze toepassingen te gebruiken, maar voorlopig blijft het vooral interessant om te werken met de soorten waarvoor een dossier bij Novel Food is ingediend en goedgekeurd.” 

“Het is moeilijk te zeggen wanneer insecten zullen worden genormaliseerd”, besluit Van Miert. “We doen dit onderzoek al lang, maar de laatste jaren lijken de zaken wel te versnellen. Bij de humane consumptie wordt er nog steeds sceptisch gekeken naar insecten, wat we minder zien bij diervoeding. Dat oogt voor veel mensen natuurlijker.” 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek