Europese Commissie wil 30% minder voedselverspilling tegen 2030
nieuwsDe Europese Unie wil een dringende rem op de voedselverspilling. Alle lidstaten moeten de verspilling van gezinnen, restaurants, cateringdiensten en de detailhandel tegen 2030 met 30 procent terugdringen. Dat heeft de Europese Commissie woensdag voorgesteld. Jaarlijks gooit elke Europeaan 131 kilo voedsel weg.
Een groot deel van alle voeding die we produceren, komt vroeg of laat in de vuilnisbak terecht. In de Europese Unie wordt jaarlijks bijna 59 miljoen voedselafval geproduceerd met een geschatte marktwaarde van 132 miljard euro. tien procent van alle voeding die geleverd wordt aan gezinnen, restaurants en de detailhandel wordt verspild.
Deze verspilling is kostelijk. Niet alleen voor het milieu en onze portemonnee. Er is ook een ethisch aspect. "Het is gewoon niet aanvaardbaar om voedsel te verspillen op deze schaal, terwijl meer dan 30 miljoen Europeanen zich niet om de twee dagen een fatsoenlijke maaltijd kunnen veroorloven en honger wereldwijd opnieuw toeneemt", verklaarde vicevoorzitter Frans Timmermans.
Nochtans bestaan er al wetten om voedselverspilling tegen te gaan. Zo is er de Europese afvalwetgeving, maar die heeft volgens de Commissie onvoldoende resultaat opgeleverd. Daarom stelt ze een richtlijn met bindende doelstellingen voor. De lidstaten moeten de verspilling van voedsel bij de detailhandel en de consumptie met 30 procent tegen 2030.
Maar ook bij de verwerking en productie van voedsel gaat veel verloren. Deze verspilling moet met tien procent worden verminderd.
Elke burger heeft er belang bij om deze doelstellingen te halen. Volgens de Commissie zou een huishouden van vier personen elk jaar 400 euro besparen.
Het referentiejaar voor deze doelstelling is 2020, toen de eerste monitoring van de voedselverspilling op Europees niveau werd uitgevoerd. Hoe ze de afvalberg willen verkleinen, kunnen de lidstaten zelf bepalen.
Bron: Eigen berichtgeving