Nederlandse boeren nog langer in onzekerheid door val van de regering

Crisis na crisis bleef Mark Rutte overeind als premier van Nederland, maar vrijdag werd dan toch vrij onverwacht de val van het kabinet aangekondigd. De grootste Nederlandse landbouworganisatie LTO hoopt dat er snel een nieuw kabinet komt. “De val van Rutte IV betekent nog langer onzekerheid voor boeren en tuinders”, zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak.

10 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 juli 2023 13:01
Lees meer over:
stikstofprotestnederlandvlaamseboeren20

Asielcrisis als oorzaak

Het was niet de aanhoudende stikstofcrisis die de Nederlandse regering de das om deed, maar wel het asieldossier. Even voor acht uur vrijdagavond kwam het nieuws dat de vier regerende partijen (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) geen akkoord konden vinden over nieuwe asielmaatregelen. Het was de eis om gezinshereniging voor vluchtelingen te beperken, die voor een onoverkomelijke splijtzwam zorgde.

De val van de regering heeft onvermijdelijk gevolgen voor het beleid. Het ontslagnemend kabinet kan immers alleen nog lopende zaken afhandelen. Dat betekent dat omstreden of gevoelige onderwerpen, iets wat door de Tweede Kamer wordt bepaald, niet meer kunnen behandeld worden. Mark Rutte noemde de stikstofcrisis zelf al als een gevoelig onderwerp. De stikstofaanpak en de toekomstvisie voor landbouw was natuurlijk al op de lange baan geraakt door het mislukken van het landbouwakkoord.

Onzekerheid duurt voort

Landbouworganisatie LTO reageert ontgoocheld op de val van de regering. “De toch al zo moeizame zoektocht naar toekomstperspectief duurt op deze manier voort. In het belang van alle Nederlandse landbouwers hopen we dat er zo snel mogelijk een nieuw kabinet wordt gevormd”, aldus voorzitter van der Tak. LTO hoopt bovenal dat een volgend kabinet vanuit wederzijds vertrouwen en op basis van maatschappelijk draagvlak dit toekomstperspectief vormgeeft.

Hij wijst erop dat de provinciale statenverkiezingen, die uitdraaiden op een klinkende overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB), hebben laten zien dat mensen veel waarde hechten aan de Nederlandse landbouw, aan voedsel en aan een mooi en leefbaar platteland. “We vertrouwen erop dat nieuwe landelijke verkiezingen dit beeld bevestigen en dat een volgend kabinet hier werk van maakt. Wij zijn bereid daaraan bij te dragen”, aldus LTO.

Ook de Nederlandse organisatie voor jonge landbouwers NAJK ziet de onduidelijkheid voor boeren nog langer aanhouden. 'We hebben snel een nieuw kabinet nodig dat besluiten kan nemen en dat perspectief biedt. We gaan hierover de komende maanden met alle politieke partijen in gesprek, om hen te vertellen wat wij nodig hebben', aldus de jonge boeren. Bij Agractie en Farmers Defence Force, die in Nederland bekend staan voor hun harde acties, wordt opgetogen gereageerd. "Het is nu tijd voor een reset. Een nieuwe start, een realistische toekomst voor boeren en beleid met draagvlak."

Wat nu?

Dat er snel een nieuwe regering komt in Nederland, is niet zo waarschijnlijk. De nieuwe verkiezingen zullen op zijn vroegst in november kunnen plaatsvinden. Volgens de Nederlandse Kieswet moeten de verkiezingen op een woensdag plaatsvinden. Woensdag 15 of woensdag 22 november worden genoemd als meest waarschijnlijke datum. Nadien moet nog een regering gevormd worden en dat had na de vorige verkiezingen heel wat voeten in de aarde.

Wat intussen wel zeker is, is dat Mark Rutte niet langer minister-president zal zijn van Nederland. Hij heeft maandag aangekondigd om zich terug te trekken uit de politiek. Sinds oktober 2010 was hij onafgebroken premier van Nederland. Daarmee was hij de langstzittende minister-president in de Nederlandse geschiedenis.

Wordt BBB opnieuw de grootste?

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageren verheugd op het nieuws dat het kabinet is gevallen. Het wordt vooral uitkijken naar wat BBB zal doen. De partij van boegbeeld Caroline van derPlas zorgde voor de grote verrassing tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van maart. Toen werd de partij, die voor het eerst opkwam tijdens deze verkiezingen en maar één zetel in de Tweede Kamer heeft, plotsklaps de grootste partij van het land. Volgens De Telegraaf staan de peilingen nog steeds goed voor BBB.

In een interview met de Nederlandse openbare omroep NOS reageert Caroline van der Plas dat de val van de regering voor haar ergens te verwachten was, maar toch ook nog als een verrassing kwam. Haar partij is naar eigen zeggen klaar om de campagne aan te vatten. “Alle spandoeken liggen nog in de schuur. We rollen gewoon door van de ene campagne in de andere”, klinkt het.

Of ze de nieuwe premier van Nederlands wordt als BBB net als tijdens de Provinciale Statenverkiezingen de grootste partij wordt, laat ze in het midden. “Mijn ambitie is niet per definitie om premier te worden. We hebben veel goede kandidaten bij BBB. Maar als het ervan komt, dan wil premier zijn voor Nederland en niet van Nederland. Dan zal ik een premier zijn die zichtbaar is hier in het land”, antwoordde van der Plas op vragen van NOS.

Bron: NOS / De Telegraaf / Nieuwe Oogst / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek