Nederlandse regering tilt plan landbouwsector over de zomer

Het Nederlandse kabinet komt in september met een eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zo heeft de Nederlandse minister van Landbouw Piet Adema vrijdag na de ministerraad gezegd. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden.

25 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 25 juni 2023 20:30
Lees meer over:
landbouwnederland

Eerder deze week sprong het overleg over een landbouwakkoord af toen Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) de onderhandeltafel verliet. Volgens Adema mag het nu niet meer te lang duren, hij wil de komende tijd voluit aan het werk voor een plan.

De Nederlandse christendemocratische partij CDA, wil niet meer voor de zomer met de andere drie coalitiepartijen onderhandelen over de stikstofparagraaf uit het regeerakkoord. Dat zei CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra na de ministerraad. Wanneer wel verder wordt onderhandeld, maakte Hoekstra niet helemaal duidelijk. Wel is het de bedoeling dat erover is gepraat voordat de regering haar nieuwe landbouwplannen presenteert.

De Nederlands regering had 13,5 miljard euro klaarliggen voor het landbouwakkoord, blijkt uit bijlagen van het vrijgegeven conceptakkoord met de titel 'In Beweging'.

Bijna 3 miljard daarvan was bedoeld voor nieuwe stalsystemen en innovaties om de stikstofuitstoot van een bedrijf te verminderen. Dergelijke innovaties zijn niet onomstreden: sommige blijken minder effectief dan beloofd, terwijl ze voor boeren erg duur zijn.

Veruit het meeste geld (8,25 miljard) was bedoeld voor grond, het verplaatsen of het beëindigen van bedrijven. Ook had de regering 1 miljard euro uitgetrokken voor natuurbeheer en circulaire landbouw.

Hoeveel geld de regering nu bereid is er voor uit te geven, is niet bekend. Premier Mark Rutte zei op zijn wekelijkse persconferentie alleen dat er 24,3 miljard euro is voor de landbouwsector. Maar dat geld is ook bedoeld voor de stikstofaanpak.

Ontwerpakkoord rekende op 25 tot 30 procent minder vee

Als er overeenstemming was gekomen over het concept voor de landbouw in Nederland, dan was de veestapel met 25 tot 30 procent geslonken tot en met 2035. Dat blijkt vrijdag uit de publicatie van het concept, nadat de onderhandelingen afgelopen woensdag waren afgesprongen.

De veestapel zou onder meer krimpen omdat boeren zouden stoppen met hun bedrijf, of omdat meer productierechten afgeroomd zouden worden. Verder werkte de regering met de boerenpartijen aan zogeheten 'grondgebondenheid' in de melkvee- en rundveehouderij, maar daar kwamen zij niet uit. Volgens dat systeem zouden boeren nog maar een beperkt aantal koeien per hectare grasland mogen hebben. Vooral voor boeren met veel koeien op weinig grond, bijvoorbeeld in het westen van de provincie Noord-Brabant, had dat een krimp van de veestapel betekend.

De krimp van de veestapel ligt gevoelig in de boerensector. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot zette in 2019 kwaad bloed bij boeren toen hij opperde dat de veestapel gehalveerd dient te worden. Mede hierdoor braken grootschalige boerenprotesten uit.

Nederlandse boeren stappen uit onderhandelingen landbouwakkoord
Uitgelicht
LTO Nederland is uit de onderhandelingen over een landbouwakkoord gestapt. Met dit akkoord wilde de Nederlandse regering samen met de landbouw- en natuurorganisaties en ketenp...
21 juni 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek