header.home link

Plattelandspartij BBB wint met overtuiging Nederlandse verkiezingen

16 maart 2023

De nieuwe partij BBB (BoerBurgerBeweging) is de grote winnaar van de provinciale verkiezingen in Nederland geworden. Vanuit het niets zal de partij meteen 15 zetels halen in de Eerste Kamer. Dat blijkt uit de eerste officiële resultaten.

caroline van der plas BBB_BBB

BBB heeft zo’n 19 procent van de stemmen gehaald en zal daarmee de grootste partij in de Eerste Kamer, de Nederlandse senaat, worden met 15 van de in totaal 75 zetels. GroenLinks (8 zetels) en de sociaaldemocratische partij PVDA (7) die eerder hadden afgesproken samen een fractie te vormen, worden met vereende krachten nog net even groot.

Alle coalitiepartijen gaan volgens de exitpolls achteruit. De liberale partij VVD van premier Mark Rutte zakt van 12 naar 10 zetels. Ook de christendemocratische CDA (van 9 naar 5 zetels), het links-liberale D66 (van 7 naar 6) en ChristenUnie (van 4 naar 3) verliezen.

De grootste achteruitgang is er voor Forum voor Democratie. De oppositiepartij van Thierry Baudet was vier jaar geleden nog de grote winnaar van de provinciale verkiezingen, maar zal in de Eerste Kamer terugvallen van 12 zetels naar 2.

Politiek verslaggever van NOS Xander van der Wulp vreest dat de uitslag van BBB wel eens voor crisisoverleg in Den Haag kunnen zorgen. “Voor alle coalitiepartijen is dit een klap. Het kabinet heeft steeds gezegd: de provincies moeten straks het stikstofbeleid uitvoeren. Ga dat stikstofbeleid van minister Van der Wal maar eens uitvoeren met zo’n uitslag”, stelt hij.

Bron: Belga / NOS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek