nieuws

"Hoge graanprijs drogreden om brood duurder te maken"

nieuws
OIVO stelt dat de broodprijs de afgelopen maanden twee tot vier procent is gestegen. “Die prijsstijging zou een gevolg zijn van het duurdere graan, maar het is gewoon een drogreden om meer winst te maken. Zo is een groot brood in verhouding niet veel duurder geworden dan een pistolet, terwijl daar veel meer bloem voor nodig is”, klinkt het.
5 november 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

Verbruikersorganisatie OIVO stelt dat de broodprijs de afgelopen maanden twee tot vier procent is gestegen. “Die prijsstijging zou een gevolg zijn van het duurdere graan, maar het is gewoon een drogreden om meer winst te maken. Zo is een groot brood in verhouding niet veel duurder geworden dan een pistolet, terwijl daar veel meer bloem voor nodig is”, klinkt het. OIVO vraagt dat het prijzenobservatorium ingrijpt.

De bakkers kondigden midden september aan dat het brood 5 à 7 cent zou opslaan door een stijging van de graanprijzen. Verbruikersorganisatie OIVO nam de proef op de som en stuurde haar enquêteurs naar 50 bakkers in heel België om de prijzen van 216 broodproducten nauwgezet te registreren. Het deed dit zowel in de maand september als in oktober.

Uit het onderzoek blijkt dat van alle broodproducten bij de bakker de prijs tussen twee en vier procent is gestegen. “Wat ons het meest verbaast, is dat de grootste prijsstijgingen te zien zijn bij producten als stokbroden waar het minste bloem voor nodig is, terwijl dat net één van de grondstoffen is die duurder is geworden”, beweert OIVO. De organisatie leidt daaruit af dat er bakkers zijn die de situatie aangrijpen om hun winstmarges te vergroten.

Sinds 2004 is de broodprijs overgelaten aan de markt. Elke bakker kan zelf bepalen aan welke prijs hij zijn waren verkoopt. OIVO stelt echter vast dat die prijsschommelingen maar in één richting gebeuren. “Stijgen de prijzen van de tarwe en dus ook de bloem, dan stijgen de broodprijzen mee. Wordt energie duurder, gaan de broodprijzen weer omhoog. We zien echter zelden de omgekeerde beweging wanneer grondstoffen of energie weer goedkoper wordt”, stelt de verbruikersorganisatie.

Voor OIVO kan dit niet. “Brood is een essentieel en symbolisch product. Als je aan de broodprijs raakt, beïnvloed je automatisch het beeld dat de Belg heeft van zijn welvaart. De prijs van brood zou de willekeur van de markt niet mogen volgen, zelfs als die markt vrij is”, klinkt het. De organisatie vraagt het prijzenobservatorium tussen te komen om de winstmarges van de verschillende tussenpersonen vast te leggen.

“Sinds de crisis hebben we de broodprijs niet verhoogd om de mensen niet nog meer in hun portefeuille te raken”, reageert Bruno Kuylen, woordvoerder van bakkersfederatie Vebic. “Maar de loonkosten zijn sindsdien tot tweemaal toe gestegen. Toen ook de graanprijs steeg, moesten we wel een inhaalbeweging maken.” Dat brood niet goedkoper wordt als de grondstofprijzen dalen, geeft Kuylen toe. “De prijs van brood bestaat immers maar voor 25 procent uit grondstoffen. Zo'n 25 procent zijn energiekosten en 50 procent loonkosten.”

Bron: eigen verslaggeving/Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek