Kamperen op Vlaamse hoeves: Hoevetoerisme als alternatieve inkomstenbron

Het aantal boerenbedrijven met hoevetoerisme als alternatieve inkomstenbron zit gestaag in de lift, terwijl de vraag naar binnenlandse vakanties ook sterk stijgt. Vaak gaat het om bedrijven die niet in staat zijn hun landbouwactiviteiten uit te breiden en door middel van een B&B, een vakantiewoning, of een kampeersite een tweede inkomen genereren. Het sierteeltechtpaar Meuninck-Vroman uit het Oost-Vlaamse Nevele heeft extra motieven. “Ons motto op het bedrijf: hoe meer zielen, hoe meer vreugd.”

27 juli 2022  – Laatste update 29 juli 2022 11:55
Meuninck2

Vorige week stuitte VILT toevallig op de Polderhoeve, een Blankenbergs melkveebedrijf dat de landbouwactiviteiten combineert met hoevetoerisme. Navraag bij de organisatie Logeren in Vlaanderen wijst uit dat deze nevenactiviteiten aan populariteit winnen. “Ook de interesse naar vakanties in Vlaanderen is sinds corona toegenomen”, vertelt Sophie De Conick, teammanager van Logeren in Vlaanderen. De roots van deze organisatie gaan terug naar 1989 toen uit de schoot van Boerenbond de vzw Vlaamse Federatie voor plattelandstoerisme werd geboren. Al vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw werd een vakantie op de boerderij gepromoot en werd hoevetoerisme als een aanvullende inkomstenbron gezien.

Logeren in Vlaanderen is jaren geleden als onafhankelijke organisatie verder gegaan. Ze stelt een platform beschikbaar waar verschillende boeren, maar ook niet-boeren, hun aanbod kunnen etaleren. “Het gaat om kleinschalige bedrijven”, beschrijft De Conick de gedeelde noemer van bedrijven die door de organisatie gerepresenteerd wordt. Onder deze bedrijven bevinden zich anno 2022 tal van boerenbedrijven die hun landbouwactiviteiten combineren met hoevetoerisme.

B&B met vleesvee

Rundveehoudster Angelique Van Laere uit Melsele baat sinds 2007 een Bed&Breakfast uit. Haar verhaal is vergelijkbaar met dat van de Polderhoeve. “Het bedrijf was bij overname in 2006 te klein om een volwaardig inkomen te genereren en groei was ook niet mogelijk”, vertelt de boerin en uitbaatster van B&B Euvebraeke. In het weekend en tijdens de vakanties zijn de 6 kamers gevuld met toeristen en door de week vinden vooral zakenlui hun weg naar Melsele dat niet ver van de haven van Antwerpen ligt. Ook Van Laere ziet het hoevetoerisme stijgen. “Niet alleen B&B zit sterk in de lift, dat geldt zeker ook voor het hoevetoerisme.”

B&B is maar één van de vormen van hoevelogies. ’t Zeugekot uit het West-Vlaamse Alveringem combineert de varkensteelt met een "glamping" (glamoureus camping).  De Ferme Framboos uit Sint-Agatha-Rode (Huldenberg) combineert de teelt van klein fruit met het verhuren van een vakantiewoning. Het betreft een “oude schuur die haar functie verloor bij de introductie van moderne landbouwtechnieken”, schrijft het bedrijf bij de omschrijving van de gite die tot 23 personen kan herbergen.

Ook zijn er boerenbedrijven met een camping, alhoewel deze aanzienlijk minder talrijk zijn dan in Nederland. "In Nederland is kamperen populairder", gist De Conick naar een verklaring. Een voorbeeld van een Vlaamse camping is 'T Groen Beleven in Nevele (Deinze). Het betreft een sierteeltbedrijf van de familie Meuninck-Vroman dat de serreteelt combineert met een hoevecamping. Deze kampplaats en kampeerweide is gevestigd op een landbouwperceel naast de serre van 4.200 vierkante meter waar warme kamerplanten worden geteeld.

Meuninck_kamperen

Voor de gezelligheid

Anders dan veel andere bedrijven is het hoevetoerisme niet uit financiële noodzaak geboren. “Veel bezoekers weten niet dat er in Vlaanderen planten geteeld worden en denken dat deze uit Nederland komen”, vertelt Goderick Meunick die met het hoevetoerisme de sierteeltsector wil promoten. “De serre is vrij toegankelijk voor de bezoekers en we kunnen ook rondleidingen organiseren”, vertelt de teler die bij heet weer met de serreberegening voor afkoeling van de gasten kan zorgen.

Meuninck5

Het echtpaar geeft aan richting pensioen te gaan en minder intensief te telen dan enkele  jaren geleden. “Daardoor was het mogelijk de kampeerweide op te zetten”, verklaart Annemarie Vroman die de administratie voor haar rekening neemt. “We houden van leven op ons bedrijf, en ons motto is dan ook "hoe meer zielen, hoe meer vreugd", verklaart zij de bedrijfsdiversificatie.

“Al een aantal jaren sluimerde bij mij het idee om jeugdverenigingen te laten kamperen op ons bedrijf”, vertelt Vroman. “Toen in het voorjaar van 2019 beslist werd dat een aantal jeugd-zomerkampen niet konden doorgaan in de Ardennen (door de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest, red.), werd de nationale oproep "SOS zomerkamp" gelanceerd waarin land- en tuinbouw werd aangesproken om hun bedrijf open te stellen voor jeugdkampen. Daarom heb ik ingetekend en een paar dagen later kregen we Chiro Burcht over de vloer.”

Drie maanden mogelijk op landbouwgrond

Inmiddels zijn in het magazijn van de serre toiletten, douches, lavabo’s en twee kleine keukenblokken gebouwd en ontvangt het echtpaar drie maanden per jaar toeristen. “Meer dan drie maanden per jaar mag je een landbouwperceel niet gebruiken”, vertelt Meuninck over het korte kampeerseizoen. De kampeerplaats ging in het coronajaar open. Sinds dit jaar heeft het echtpaar ook een vergunning voor caravans die ze verhuren. Het gaat om tweedehands exemplaren die door Annemarie en haar dochter zijn opgeknapt.

Meuninck_keuken
Meuninck_toilet

Niet alleen jeugdverenigingen zijn welkom, ook individuele toeristen kunnen hun tent opzetten of een caravan huren op de kampeerweide. “Veel mensen die hier kamperen, gaan een dagje naar Gent of Brugge. Wij liggen daar mooi tussen in”, geeft de sierteler en campingeigenares aan. Tijdens het korte bestaan van de camping heeft glastuinbouwechtpaar al gasten uit alle uithoeken van de wereld over de vloer gehad. “Engelse, Duitse, Franse, Nederlandse, Spaanse en Tsjechische bezoekers”, somt het echtpaar op.  

Omdat het bedrijf ook een zorgboerderij is, willen zij de kampeerweide in de toekomst  meer en meer openstellen voor kwetsbare mensen. "Het is onze droom om een volwaardige zorgboerderijcamping te worden waar rust, zorg, natuur en eigenwaarde van iedereen centraal staan", besluiten ze.

Groene zorg zit in de lift en biedt boerin Angelique Van Laere veel voldoening
Uitgelicht
Groene zorg zit in de lift. Steunpunt Groene Zorg bracht vorig jaar 600 zorggasten onder bij een boerderij. Niet alleen het aantal zorggasten stijgt, ook steeds...
22 juni 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek