Hoe groen zijn bioproducten nog?

Bio-appelen uit Nieuw-Zeeland, een biokomkommer in plastic verpakt en wegwerpproducten zoals bio-ontschminkwatjes, je vindt het tegenwoordig allemaal in de supermarkt. Hoe groen is bio nog? Volgens Leen Laenens, directeur van BioForum Vlaanderen, is dit een evolutie die te wijten is aan de grote toegankelijkheid van bioproducten.
8 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Bio-appelen uit Nieuw-Zeeland, een biokomkommer in plastic verpakt en wegwerpproducten zoals bio-ontschmink-watjes, je vindt het tegenwoordig allemaal in de supermarkt. Hoe groen is bio nog, vraagt Het Laatste Nieuws zich af. Volgens Leen Laenens, directeur van BioForum Vlaanderen, is dit een evolutie die te wijten is aan de grote toegankelijkheid van bioproducten.

Het grote publiek vindt steeds beter de weg naar bioproducten, vooral te danken aan het ruime aanbod in de supermarkten. Maar waar is het milieuvoordeel als de bio-appel uit Nieuw-Zeeland 20.000 kilometer heeft moeten afleggen, terwijl er een meter verder in de rekken een gewone Belgische appel van om de hoek ligt?

“Koop je een bioproduct, dan weet je zeker dat dit volgens de strikte bioregels is geteeld, ook al komt dit dan uit een ander werelddeel. Hoe het product hier terechtkomt en welke impact het heeft op het milieu, is een ander verhaal. Daar kan bio zeker nog in vooruitgaan”, zegt Laenens. Maar toch kan een bio-appel uit Nieuw-Zeeland milieuvriendelijker zijn dan een gewone Belgische appel, meent ze. “Die appelteelt is misschien met veel energieproductie gepaard gegaan of kan maanden in een koelcel zijn bewaard. En het vervoer van biofruit gebeurt per boot”.

Maar waarom zijn biogroenten en –fruit steeds afzonderlijk in plastic verpakt, terwijl dit bij de gangbare producten niet het geval is? Dat zorgt er toch voor dat biokopers thuis veel meer afval hebben? Volgens Leen Laenens is dit nodig om bio- en niet-bioproducten van elkaar te kunnen onderscheiden. “Het risico op vermenging zou te groot zijn. Eén van de twee moet dus voorverpakt worden en aangezien bio in kleinere hoeveelheden wordt verkocht, is het logischer dat die producten een verpakking krijgen”.

Ook over de milieuvriendelijkheid van apart verpakte klontjes biosuiker of biokattenvoeding kan er volgens Het Laatste Nieuws gediscussieerd worden. “Bio is voor voeding een wettelijk beschermde term, met voorwaarden die vastliggen en daarbij ligt de lat hoog. Toch staat daar tot op vandaag nog niets in over het soort verpakking”, weet de directeur van BioForum. Volgens haar is één en ander te wijten aan de grote toegankelijkheid van bioproducten. Een evolutie die de organisatie kritisch wil opvolgen.

Een ander product dat in biovariant aan een opmars bezig is, is cosmetica. Daardoor duiken producten op die vroeger ondenkbaar waren, zoals een anti-agingcrème. Dat is iets waar biocosmetica zicht tot voor kort verre van hield, want ouder worden is ook natuurlijk. Net zoals biowatten. Een ecobewuste mens gebruikt toch beter een washandje? Leen Laenens is van oordeel dat alles in perspectief moet worden gezien.

“Als je biowatten gebruikt, ben je misschien niet ‘groen’ bezig, maar wel bewuster dan als je gewoon katoen gebruikt. In geen enkele teelt worden zoveel bestrijdingsmiddelen gebruikt en worden zoveel arbeiders ziek als in de katoenteelt. Voor niet-eetbare producten bestaan er geen wetten en regels, in tegenstelling tot voeding. Hopelijk komt daar snel verandering”, besluit Laenens.

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek