Naar schatting tot 11 miljoen ton plasticafval op de zeebodem

Tussen drie en elf miljoen ton plasticafval zou op de bodem van de oceaan liggen. Dat stelt een Canadees-Australisch onderzoek in een nieuw rapport. Volgens de wetenschappers zou er honderd keer meer plasticvervuiling op de oceaanbodem liggen dan de hoeveelheid plastic die op het oceaanoppervlak drijft.

8 april 2024  – Laatst bijgewerkt om 8 april 2024 16:38
Lees meer over:

Uit een onderzoek van het Australische wetenschapsbureau Csiro en de Canadese Universiteit van Toronto blijkt dat er naar schatting tussen drie en elf miljoen ton plasticafval op de oceaanbodem ligt. De studie stelt dat elke minuut het equivalent van een vrachtwagenlading vol plasticafval in de wereldzeeën terechtkomt waarvan een groot deel naar de zeebodem zinkt.

Dr. Denise Hardesty, Senior Research Scientist bij Csiro, zei dat dit de eerste schatting is van hoeveel plasticafval op de oceaanbodem terechtkomt, waar het in kleinere stukjes wordt afgebroken en zich vermengt met het oceaansediment. “We weten dat er elk jaar miljoenen tonnen plasticafval in onze oceanen terechtkomen, maar wat we niet wisten is hoeveel van deze vervuiling op onze oceaanbodem belandt”, zegt Hardesty. “We ontdekten dat de oceaanbodem een ​​rustplaats of reservoir is geworden voor de meeste plasticvervuiling, waarbij naar schatting tussen de 3 en 11 miljoen ton plastic naar de oceaanbodem zinkt. Hoewel er eerder een schatting is gemaakt van microplastics op de zeebodem, kijkt dit onderzoek naar grotere voorwerpen, van netten en bekers tot plastic zakken en alles daartussenin.”

“De plasticvervuiling op de oceaanbodem kan tot honderd keer groter zijn dan de hoeveelheid plastic die op het oceaanoppervlak drijft”, zegt Alice Zhu, onderzoekster van de Universiteit van Toronto, die het onderzoek leidde. Het gebruik van plastic zal naar verwachting tegen 2040 verdubbelen, waarschuwden de onderzoekers. Ze voegden eraan toe dat het van cruciaal belang was om te begrijpen hoe plastic naar de zeebodem reist om mariene ecosystemen en wilde dieren te beschermen.

Verspreiding

Wetenschappelijke gegevens werden gebruikt om twee voorspellende modellen te ontwikkelen, gericht op het schatten van de hoeveelheid en verspreiding van plasticafval op de oceaanbodem. Deze modellen zijn gebouwd op basis van gegevens verzameld van op afstand bediende voertuigen (ROV's) en bodemtrawls.

De resultaten verkregen uit ROV-gegevens onthullen ook verschillende distributiepatronen van plasticmassa. Opvallend is dat een aanzienlijk deel van het plastic zich rond de continenten ophoopt, waarbij ongeveer 46 procent van de verwachte plasticmassa boven de 200 meter diepte wordt aangetroffen. De resterende 54 procent is verspreid over oceaandieptes variërend van 200 meter tot wel 11.000 meter.

Demir: “Statiegeld op plastic verpakking niet voor eind 2025"
Uitgelicht
Een statiegeldsysteem op plastic drankverpakkingen zal nog niet voor eind 2025 zijn. Dat zei Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dinsdag in het parlement na vragen...
12 maart 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek