Milieubeweging tekent bezwaar aan tegen uitbreiding Gentse bioraffinaderij Alco Bio Fuel

Zeven milieuorganisaties hebben bij de provincie Oost-Vlaanderen een bezwaarschift ingediend tegen de uitbreiding en regularisatie van de Gentse bioraffinaderij Alco Bio Fuel dat bio-ethanol produceert op basis van maïs. Volgens hen zou dat niet enkel schadelijk zijn voor het klimaat, de biodiversiteit, de waterkwaliteit en de land- en voedselzekerheid, maar staat het ook haaks op het Belgische en Europese energiebeleid. Daarom vragen ze de provincie om de uitbreiding te weigeren. Volgens Alco Bio Fuel is er echter helemaal geen sprake van een uitbreiding en gaat het louter om een regularisatie van de huidige productie.

28 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 29 februari 2024 10:47
Lees meer over:

Alco Bio Fuel produceert bio-ethanol op basis van maïs. Een nevenstroom van de productie is eiwitrijk veevoeder. Momenteel heeft het bedrijf een vergunde capaciteit van 150.000 kubieke meter, maar de Gentse bioraffinaderij wil die verdubbelen. "In een tijd dat ons landgebruik steeds meer onder druk staat, is het compleet absurd om het te verspillen aan maïs voor onze tank", stelt Naomi Cambien, beleidsmedewerker mobiliteit bij Bond Beter Leefmilieu (BBL).

De ethanol van Alco wordt gebruikt om bij te mengen in benzine. Alhoewel de uitstoot van bio-ethanol in verbrandingsmotoren een pak kleiner is dan die van fossiele benzine, staat die bijmenging toch onder druk. Het beleid wil komaf maken met het gebruik van grond voor biobrandstoffen in plaats van voor voedselproductie. De uitbreidingsplannen van Alco Bio Fuel leiden tot een totaal landgebruik van 97.000 hectare. “Laten we dat land toch inzetten voor menselijke consumptie of herbebossing, in plaats van het in stand houden van fossiele mobiliteit,” vervolgt Cambien.

Regularisatie geen uitbreiding

Volgens de milieuorganisaties produceert het Gentse bedrijf momenteel al 286.000 kubieke meter. Een pak meer dan de huidige vergunning zou toelaten. "Heeft het bedrijf jarenlang stilzwijgend een goedkeuring gekregen om de productie stelselmatig te verhogen, of was het bedrijf al die tijd in overtreding?", vraagt Philippe Verbelen, expert bij Greenpeace, zich af. “Dit vraagt dringend om verheldering, de provincie mag dit niet zomaar regulariseren.”

Charles-Albert Peers, de CEO van Alcogroup, onderstreept dat het om een normaal proces van regularisatie gaat en er geen sprake is van een uitbreiding. Hij bevestigt dat er momenteel inderdaad veel meer dan 150.000 kubieke meter wordt geproduceerd, maar dat komt door het wegwerken van enkele bottlenecks in de productie en de overschakeling van tarwe naar maïs, waardoor er meer geproduceerd kan worden. Peers benadrukt voorts dat de fabriek "bijna klimaatneutraal" is doordat de CO2 wordt afgevangen.

Bijkomende vragen over de herkomst van de maïs

De organisaties stellen zich ook vragen bij de herkomst van de gebruikte maïs. “Alco Bio Fuel geeft aan dat slechts tien procent van de verwerkte maïs uit België zal komen. Uit welke landen komt de resterende maïs, tot welke verschuivingen in landgebruik leidt dit, hoeveel pesticiden worden er gebruikt en hoeveel transportkilometers brengt de import met zich mee? De vergunningverlener kan die terechte vragen niet zomaar negeren,” zegt Bouke Billiet, beleidsmedewerker bij Gents MilieuFront.

De bezwaarschriftindieners wijzen ook op de negatieve gevolgen van intensieve maïsteelt. “Het Vlaamse gewest is al veroordeeld voor zijn falend mestbeleid, met een slechte waterkwaliteit als gevolg van de hoge nitraat- en fosfaatconcentraties. In zo’n context verder inzetten op nitraatgevoelige teelten zoals maïs, getuigt niet van verstandig beleid. Intensieve maïsteelt is bovendien gelinkt aan biodiversiteitsverlies”, klinkt het.

Het bezwaarschrift werd ingediend door Bond Beter Leefmilieu, BOS+, Canopea, FIAN België, Gents MilieuFront, Greenpeace België en Oxfam België.

Groen wil gebruik van biodiesel weg tegen 2025
Uitgelicht
Groen en Ecolo dienen een wetsvoorstel in om komaf te maken met het verplichte bijmengen van biodiesel. De producenten van biodiesel reageren misnoegd. Biodiesel blijft net no...
7 april 2022 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek