Belgen overschrijden zaterdag "krediet van de aarde voor dit jaar"

België is een klein land, en vanuit ecologisch standpunt is dat maar goed ook. "Als alle aardbewoners zoals de Belgen zouden leven, hebben we ruim vier planeten nodig", meldt het WWF, op basis van gegevens van de ngo Global Footprint Network. Ze verwijzen hierbij naar de zogenaamde 'Overshoot Day'. Dat duidt het moment aan waarop we meer vis hebben gevangen, meer bomen hebben gekapt en meer land hebben bewerkt dan de natuur in een jaar kan leveren.

21 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 21 maart 2024 14:34 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
klimaatbetogingplanetb

We consumeren aan een recordtempo. Op 23 maart heeft België zijn "krediet voor natuurlijke hulpbronnen" opgesoupeerd, meldt de natuurorganisatie. Vorig jaar hielden we het nog enkele dagen langer uit, tot 26 maart. Dit is ook het moment waarop de uitstoot van broeikasgassen groter is dan de oceanen en bossen kunnen absorberen. In West-Europa valt Overshoot Day dit jaar alleen in Luxemburg en Denemarken vroeger: respectievelijk op 20 februari en 16 maart.

We vreten de wereld kaal, en verbetering is er dus nog niet in zicht. De dag waarop wereldwijd de ecologische grens van de aarde overschreden wordt, viel vorig jaar op 2 augustus. "Overconsumptie is de kanker van de maatschappij", liet retailexpert Pierre-Alexandre Billiet eerder nog optekenen in Vilt. "Vijftig procent van de Belgen heeft overgewicht", sprak hij toen. "We eten te veel suiker, te veel vet, te veel volumes. In plaats van te blijven consumeren en de prijzen in vraag te stellen, zouden we het net andersom moeten doen. Wat is ons consumptiepatroon, en hoe stemmen we onze economie daarop af? De Belg consumeert vier planeten per jaar. En ons antwoord is goedkopere landbouwproducten importeren? Zo vreten we de wereld leeg.”

Volgens WWF botst ons systeem tegen de grenzen van de planeet. De natuurorganisatie toont wel appreciatie voor de Europese natuurherstelwet, een onderdeel van de Green Deal, een plan om de natuur en haar hulpbronnen ademruimte te geven. Het Wereldnatuurfonds betreurt dan ook dat de Vlaamse regeringspartijen zich - met de boerenprotesten in het achterhoofd - tegen de wet verzetten. 

Uit een bevraging bij 2.000 Belgen die WWF liet uitvoeren door onderzoeksbureau iVox blijkt dat 82 procent van de ondervraagden nochtans voorstander is van meer natuurherstel. Een ruime meerderheid (84 procent) vindt volgens de natuurorganisatie ook dat overheden zich meer moeten inzetten voor het herstel van een deel van de natuur op land en in zee tegen 2030.

Natuurherstelwet hangt aan een zijden draadje
Uitgelicht
Het achterhoedegevecht over de Europese natuurherstelwet laait weer hoog op. Eerst waren er geruchten dat premier Alexander De Croo (Open Vld) als Europees voorzitter zou lobb...
20 maart 2024 Lees meer

Bron: Belga, eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek