Het kleine maar veelzijdige ei in de spotlight op Wereld Ei Dag

Vrijdag was het “Wereld Ei Dag’, een dag waarop het ei en zijn voedende waarde centraal stond. Eieren zijn sinds jaar en dag een betaalbare bron van voeding voor vele mensen op de wereld. Daar hoort België zeker ook bij want het thuisverbruik van eieren zit hier in de lift. Vorig jaar werden in België per capita 74 eitjes gekocht, waarbij scharreleieren het meeste gekochte eitype was.

13 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 15 oktober 2023 15:35 Jozefien Verstraete
Lees meer over:

Forse groei van het thuisverbruik van eieren

Uit een onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) blijkt dat er in 2022 per capita 74 eitjes gekocht werden voor een bedrag van 15,90 euro. In besteding wil dit een stijging van 13 procent zeggen in vergelijking met het jaar ervoor. Eén van de redenen hiervan is de gemiddelde eierprijs die vorig jaar steeg met 11 procent tot 0,21 euro per stuk. Een scharreleitje is het goedkoopst (0,17 euro per stuk), het bio-eitje het duurst (0,35 euro per stuk) en eieren van kippen met vrije uitloop zit hier tussenin (0,28 euro per stuk).

eiergrafiek

Het coronavirus had een grote maar tijdelijke impact op het verbruik van eitjes. We moesten met zijn allen thuisblijven en de kook- en bakwoede sloeg toe waardoor het thuisverbruik van eieren, een basisingrediënt in de keuken, boomde (+14%). Het thuisverbruik daalde erna terug met 4,5 procent in 2021 en steeg vorig jaar met één procent. Hierdoor ligt het thuisverbruik toch nog steeds tien procent hoger dan voor corona.

14 procent van de eierconsumptie bestond vorig jaar uit gekregen eieren van familie of vrienden of eieren van eigen kweek

VLAM - Rapport eierverbruik 2022

Meer Belgen eten eieren

Als er ruimer gekeken wordt dan enkel het thuisverbruik, kan opgemerkt worden dat het aantal Belgen dat op een gemiddelde dag vorig jaar eieren at sinds 2017 toegenomen is. Zo at 22 procent van de Belgen eieren (excl. eieren in bereidingen) op een gemiddelde dag in 2022, tegenover 16 procent op een gemiddelde dag in 2017. Bij de eiereters vinden we relatief meer Brusselaars, 18-34-jarigen en consumenten met buitenlandse roots terug.

De klassieke supermarkten en hypermarkten is het belangrijkste aankoopkanaal van eieren, met een aandeel van 55 procent van het aantal verkochte stuks, gevolgd door hard discount (26%). Opmerkelijk is ook het feit dat eieren vaker dan andere voedingsproducten gekregen worden van familie en vrienden of verkregen van eigen kippen. 14 procent van de eierconsumptie bestaat dan ook uit gekregen eieren of eieren van eigen kweek.

Boerenstiel met Hart & Ziel: Maureen VILT TeeVee

Het scharrelei is de standaard

De laatste jaren was er een verschuiving merkbaar van kopers van vrijeuitloop-eieren naar bioeieren maar deze verschuiving is gestopt. Het scharrelei blijft veruit de standaard en won in 2022 opnieuw aan belang. 68 procent van de eierverkoop bestaat uit scharreleieren en deze staan in voor meer dan de helft van de omzet. De eieren van kippen met vrije uitloop vormen de tweede belangrijkste categorie, met een volumeaandeel van 17 procent en een waarde-aandeel van 22 procent. Het biosegment vertegenwoordigt 12 procent van het aantal verkochte eieren en 19 procent van de omzet.

Klein maar veelzijdig

Voor VLAM is Wereld Ei Dag een feestdag. “We zetten graag onze inlandse eitjes in the spotlights op deze feestdag. Dat verdienen ze”, aldus VLAM. “Eitjes zijn bijzonder veelzijdig, budgetvriendelijk en ook nog eens voedzaam. Eitjes vinden op tal van manieren een weg naar een heerlijk gerecht en de mogelijkheden zijn haast eindeloos. Via het kookplatform lekkervanbijons.be hebben we al heel de week eitjes in de schijnwerpers gezet. Ook via sociale media hebben we tips en tricks gedeeld. We merken dat ook influencers enthousiast zijn om vernieuwende, trendy receptjes met eitjes én met oog voor zero waste te delen met hun volgers”

“Wereldwijd benadrukken steeds meer gezondheidsorganisaties de positieve bijdrage van eieren aan een gezonde voeding, juist omwille van hun interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen en ondanks het feit dat ze ook cholesterol bevatten”, laat VLAM weten. Op nutritioneel vlak is het eitje inderdaad een topper. Een ei brengt veel essentiële voedingsstoffen tegelijkertijd aan: hoogwaardige eiwitten, onverzadigde vetzuren, ijzer, zink, selenium en de vitaminen B2, B12, A en D.  Volgens de algemene voedingsaanbevelingen mogen gezonde personen gerust tot 6 eieren per week eten. “Een ei lijkt wel een groot voedingssupplement, verpakt in een 100% natuurlijk omhulsel”, vat VLAM samen.

Veldverkenners: hoe herken ik een slecht ei?
Uitgelicht
Hoe kan je zien of een eitje nog vers is? Hoe houd je eieren zo lang mogelijk vers? En krijg je salmonella van een ei waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is? Pluimveehoud...
26 maart 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek