Groenten en fruit op de markt zondigen te vaak met etiketten: 7 op 10 betrapt op inbreuk

De etikettering bij groenten en fruit op de markt is niet altijd correct. Van juni tot december 2022 controleerde de FOD Economie 283 telers die verse groenten en fruit verkopen op openbare markten. Bij zeven van de tien gevallen werden inbreuken vastgesteld, veelal bij de vermelding van het land van oorsprong en de prijzen. 

29 juni 2023
Lees meer over:
markt groenten fruit kraam

Sinds 1 januari 2008 is het verplicht om het land van herkomst van producten correct te vermelden. Toch gebeurt dit niet altijd. Van de 283 uitgevoerde controles overtraden 202 handelaars (71,4%) ten minste één van de wettelijke verplichtingen. Meer dan een derde van de overtredingen ging over inbreuken op de regels voor het vermelden van het land van oorsprong bij de verkoop van verse groenten en fruit op openbare markten (38,8%). Een aanzienlijk aantal telers leek niet op de hoogte van die verplichting of leeft ze te weinig na. 

Herkomst en oorsprong

Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen de vermelding van “het land van oorsprong” en "het land van herkomst” van een product. De herkomst heeft te maken met de status van de goederen. Als bijvoorbeeld een Belgisch bedrijf goederen importeert uit China, en deze in het vrije verkeer verkoopt aan een bedrijf in Turkije, is de herkomst van deze goederen België omdat daar de douanerechten zijn betaald. 

Op de groenten- en fruitmarkten gaat het om het land van oorsprong, niet de herkomst. De oorsprong geeft aan waar een product gemaakt of geproduceerd is. Koopt een Belgisch bedrijf kantoormateriaal in China, en verkoopt het dit kantoorgerei later aan een bedrijf in Turkije, dan blijft China alsnog het land van oorsprong. 

Bewust consumeren

“Consumenten die bewust willen consumeren, moeten dat ook kunnen”, zegt Alexia Bertrand (Open Vld), staatssecretaris voor Consumentenbescherming. “Zelf weet ik ook graag welke weg groenten en fruit hebben afgelegd voor ik ze koop. Ik vind het dus zeker een goede zaak dat de Economische Inspectie hierop controles uitvoert. Ik zal hen ook vragen om dat te blijven doen, mocht blijken dat sommige handelaars er ook in de toekomst nog de kantjes aflopen.” 

“Ook de impact op onze gezondheid speelt mee”, zegt Pierre-Yves Dermagne (PS), minister van Economie. “Binnen de Europese Unie is een zeer gedegen controle op bijvoorbeeld het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoals schadelijke pesticiden. Het is daarom belangrijk voor consumenten dat handelaars de verplichting naleven om de oorsprong van voedingsmiddelen correct te vermelden.” 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek