Wijnboeren moeten brede weersverzekering aanspreken voor compensatie na halvering druivenoogst
nieuwsWijnboeren moeten beroep doen op hun brede weersverzekering om de schade te compenseren. Door nachtvorst is de druivenopbrengst dit jaar gehalveerd. Dat zei de Vlaamse minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns (cd&v) in de allereerste Commissie Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid van de huidige legislatuur op een vraag van N-VA-parlementslid Eva Ryde. Hij benadrukt dat verder onderzoek naar teeltechnieken en vorstgevoeligheid bij druivenrassen cruciaal is om de Vlaamse wijnbouwers in de toekomst beter te wapenen tegen de gevolgen van ongunstige weersomstandigheden.
Brede weersverzekering
Vlaamse wijnbouwers kunnen hun brede weersverzekering aanspreken nadat de oogst van druiven dit jaar naar alle waarschijnlijkheid tot de helft lager zal liggen dan vorig jaar door de ongunstige weersomstandigheden. Het regenweer, nachtvorst en de kwakkelzomer hebben een aanzienlijke impact gehad op de oogst waardoor wijnboeren dit jaar slechts zo’n twee miljoen liter wijn zullen bottelen.
“Tijdens de kritieke bloeiperiode heeft de vorst in het voorjaar schade aangericht aan jonge knoppen, scheuten en jonge vruchtbeginsels van de druivenplant. Dat zorgt doorgaans voor een verminderde opbrengst omdat wijnstokken minder druiven produceren. Het weer en de natuur blijven elementen die we niet onder controle kunnen houden. Een erkende brede weersverzekering dekt onder meer storm, hagel, vorst, ijs, regenval en droogte”, vertelt Brouns. Sinds 2020 betaalt de Vlaamse overheid een premiesubsidie tot 65 procent uit wanneer een erkende brede weersverzekering wordt afgesloten door een actieve landbouwer.
De minister moest wel toegeven dat de brede weersverzekering nog geen breed gebruikt instrument is. "In het regeerakkoord is opgenomen dat er een evaluatie komt van de brede weersverzekering. Ik zou oproepen om daarvoor voldoende in overleg te gaan met de sector, want daar zit de echte kennis", suggereerde Ryde daarop.

Belgische wijnboeren zien productie halveren
9 oktober 2024Cursussen en investeringssteun
De gevreesde winterprik in de maand april bracht fikse schade toe aan de knoppen van de wijnstokken waardoor veel minder druiven aan de wijnplant zich hebben kunnen ontwikkelen. De Vlaamse overheid subsidieert verder onderzoek naar vorstgevoeligheid bij druivenrassen en screening van nieuwe rassen waarbij verminderde vorstgevoeligheid één van de belangrijkste eigenschappen is. Daarnaast voorziet Vlaanderen steun voor onderzoek naar teeltechnieken om de vorstschade te verminderen zoals verlate snoei. “Startende wijnbouwers kunnen via het Proefcentrum fruitteelt begeleid worden om een gepaste perceelkeuze te maken om zo vorstgevoelige percelen te vermijden voor de aanplant. Ze kunnen bij het proefcentrum ook terecht voor advies in gepaste rassenkeuzes en snoeitechnieken”, aldus Brouns.
De geïntegreerde gewasbescherming (IPM) zet ook voor de wijnbouw in op het systeem van ‘waarnemingen en waarschuwingen’. Dat helpt wijnboeren ziekten en plagen, gebonden aan weersomstandigheden tijdig en op een gepaste manier onder controle te houden. Voor druiven wordt onder andere gescreend op valse meeldauw, viltmijt en schimmelziekten. Wijnbouwers die aan de VLIF-voorwaarden voldoen, kunnen in aanmerking komen voor investeringssteun en vestigingssteun, zo bevestigt minister Brouns. Voor investeringen gericht op oogstprotectie kunnen ze van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) rekenen op een subsidie tot 30 procent. Jonge landbouwers of landbouwers die samenwerken maken kans op een steun tot 40 procent. Vorstwerende systemen kunnen na bewezen werking ook worden toegevoegd aan de subsidielijst. “De VLIF-steunmaatregelen worden vaker aangesproken doordat de sector in groei is, maar verder overleg met de sector is noodzakelijk om te kijken waar de noden precies zitten”, besluit de minister.
(Lees verder onder de video)
Ook Waalse wijnboeren kijken aan tegen teleurstellende oogst
Net als in Vlaanderen, valt de wijnoogst ook in Wallonië tegen, met een opbrengst die maar de helft bedraagt van de geoogste hoeveelheden druiven in 2023. Ook de nachtvorst in april en vooral de vele regen deze zomer zijn er de belangrijkste oorzaken. Volgens de voorzitter van de vereniging van Waalse wijnmakers (Association des Vignerons de Wallonie) Vanessa Wyckmans-Vaxelaire, kan er gesproken worden over een rampjaar. De oogst ligt vaak op 30 procent tot maximaal 50 procent van die in 2023. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat 2023 een uitzonderlijk jaar was, zowel qua kwantiteit als kwaliteit. Maar naast de teleurstellende kwantiteit lijkt ook de kwaliteit dit jaar tegen te vallen. Veel hangt daarbij af van de ligging van de wijngaard en van de druifsoort, waarbij sommige variëteiten het beter gedaan hebben dan andere.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga