“Beter dan de klassieke Cava”: Innovatieproject levert mousserende wijn op van Limburgse dakwijngaard
nieuwsOp de Corda Campus in Hasselt groeit innovatie letterlijk tot in de toppen van de daken. De futuristische dakwijngaard bovenop de Corda Bar heeft zijn tweede oogst opgeleverd, en die werd deze keer omgezet in een – zo beweren de makers toch – verrassend frisse en elegante mousserende wijn. Een schoolvoorbeeld van hoe landbouw en stadsontwikkeling hand in hand kunnen gaan.
Na het succes van de witte wijn 'Ch@teaux Corda' vorig jaar, werd dit jaar gekozen voor een brut mousserende variant. De koelere zomer van 2024 zorgde ervoor dat het suikergehalte in de druiven niet hoog genoeg lag voor een stille wijn van hetzelfde kaliber. Toch bleek dat geen nadeel, vertelt professor Ghislain Houben, oprichter van wijndomein Hoenshof en mede-bezieler van dit project: “We zijn uitgekomen bij een sprankelende wijn die zelfs beter is dan de doorsnee Cava of Prosecco. De kwaliteit van de druiven en de zorgvuldige, natuurlijke teelt in potten hebben een bijzonder resultaat opgeleverd.”
Mobiele wijnranken overwinteren binnen
De 340 wijnranken worden elk voorjaar uit hun winteropslag gehaald en opnieuw op het dak geplaatst. Dankzij deze mobiele aanpak zijn de planten beschermd tegen late nachtvorst. “Het blijft ons toch aangenaam verrassen om te zien dat dit project met druiventeelt in ‘potten’ een mooie toekomst kan hebben”, aldus Houben. “Zeker als je weet dat hier enkel op 100 procent natuurlijke manier te werk is gegaan met voedingsstoffen en watertoevoer en dat je dus ook in stads -of bedrijfsomgevingen deze vorm van druiventeelt kan organiseren. Hier staan de gelukkigste druiven van West-Europa.” Opvallend: 250 wijnstokken zijn gekoppeld aan evenveel bedrijven op de campus, wat het project extra betekenis geeft voor de Corda-community.
Volgens Raf Degens, directeur van de campus, is het project meer dan alleen een originele wijngaard: “Deze wijn en het verhaal errond zorgen voor bewondering bij internationale delegaties die Corda bezoeken. Het verbindt technologie, ecologie en beleving. Innovatie hoeft niet alleen digitaal te zijn, ook in de landbouw kan het vernieuwend en verrassend zijn.”
Proefweek op de campus
Voor wie de unieke smaak zelf wil ontdekken, organiseert de campus in mei een proefweek in het Cordaat-restaurant. Daar kan zowel de nieuwe limited sparkling edition als de witte wijn van vorig jaar geproefd worden.
