nieuws

Wijnbouwers voorzien topdruiven en goede oogst

nieuws

Vlaamse wijnbouwers stevenen af op zeer kwalitatieve druiven, terwijl sommige telers ook recordoogsten noteren. De droge weersomstandigheden waren ideaal voor de druiventeelt in ons land. “De opbrengst is 20 procent hoger dan in normale jaren. Dit heb ik nog nooit eerder gezien”, vertelt Simon Loos van Jerom Winery uit Borgloon. Om de overtollige druiven niet verloren te laten gaan, wil de wijnbouwer ze gaan verwerken in sappen.

Vandaag VILT-redactie
Lees meer over:
wijngaard-wijnbouw-druivenrank-1280

“Normaal kent de Vlaamse wijnbouw elk jaar wel een tegenslag”, zegt Simon Loos, commercieel directeur van Jerom Winery uit Borgloon. Zo was er vorig jaar sprake van een late winterprik waardoor veel Vlaamse wijntelers hun volledige oogst verloren zagen gaan. Als gevolg hiervan produceerden de Belgische wijnbouwers in 2024 64 procent minder wijn dan in 2023, goed voor in totaal 1.225.747 liter.

Niet alle druiven kunnen tot wijn verwerkt worden

Dit jaar is volgens Loos echter een uitzondering. “Alles zat werkelijk mee. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Het weer was perfect voor druiventeelt, droog en zonnig”, aldus de wijnbouwer. Hij teelt zelf verschillende druivensoorten op 38 hectare. De Limburger is twee weken geleden gestart met de druivenoogst en spreekt van een recordoogst met opbrengsten die 20 procent hoger liggen dan in normale jaren. "En misschien wel twee keer zo veel als vorig jaar."

De wijnboer zag de overproductie al langer aankomen en reageerde dan ook enthousiast toen de Belgische startup Waste Warriors, dat voedselverspilling probeert tegen te gaan, hem benaderde. “De capaciteit van onze wijnproductie is gelimiteerd, we kunnen nu eenmaal niet meer druiven verwerken. Daarom dreigen veel van onze druiven aan de tros te blijven hangen.”

Druivensap als alternatief

In samenwerking met Waste Warriors kunnen de druiven mogelijk toch te gelde worden gemaakt. Een deel van de druiven zal verwerkt worden tot druivensap die met andere producten gecombineerd wordt tot een voedselbox. “In de box kan je negen producten terugvinden, gemaakt van geredde groenten en fruit. Met daarin nu dus dit heerlijk druivensap”, klinkt het bij Waste Warriors.

Voor Jerom Winery biedt deze samenwerking mogelijk ook nuttige inzichten voor de toekomst. “De algemene trend is dat de mondiale alcoholproductie onder druk staat. Alhoewel wij dat nog niet voelen op dit moment, is het toch goed om naar alternatieve bestemmingen voor onze druiven te kijken. Sap zou een mooie optie kunnen zijn”, aldus Loos.

Mooie kwaliteit en hoog suikergehalte

Ook elders in Vlaanderen zijn de vooruitzichten goed, al wordt het beeld van recordoogsten niet bevestigd. “Het is een normale oogst, maar wel met een zeer kwalitatieve druif”, vertelt Vicky Everaerts van pcfruit. Ook zij wijst op het mooie voorjaar en de zomer met veel zonuren. “Daardoor is er weinig schimmeldruk geweest en zijn de druiven van een goede kwaliteit.” Zij benadrukt dat de voorspelde regen de kwaliteit tijdens het afrijpen alsnog wat zou kunnen beïnvloeden.

Diederik Vandersteene van Wijndomein Vandersteene uit Zwijnaarde heeft zelfden zo’n mooie kwaliteit gezien. “De druiven hebben uitzonderlijk goede waarden en een zeer hoog suikergehalte”, aldus de Oost-Vlaming. Hij combineert wijnbouw op ruim drie hectare met een sierteeltbedrijf.

Ook Raf Rombouts uit Loenhout is een sierteler die de voorbije jaren heeft gediversifieerd met wijnbouw. Hij spreekt van een goede opbrengst. Door het goed uitdunnen van de trossen eerder dit jaar heb ik een overvloed aan druiven kunnen voorkomen. Het is nefast wanneer de rank zijn voedingsstoffen over te veel druiven moet verdelen”, verklaart hij.

De Kempenaar, die vier jaar geleden startte met de druiventeelt, begint morgen met de pluk. Hij merkt dat de druk van de suzukivlieg stijgt en met het vochtige weer op komst, kan deze meer schade berokkenen de komende dagen. “Vandaar dat we besloten hebben toch maar te gaan plukken. Deze schade zou de extra suiker die de druiven de komende week nog kunnen aanmaken, tenietdoen”, verklaart hij.

EU wil verzwakte wijnbouw terug laten sprankelen met nieuw plan
Uitgelicht
De Europese wijnsector blijft op wereldvlak toonaangevend, maar achter die dominante positie schuilen groeiende structurele problemen. Terwijl de Unie goed is voor het grootst...
31 maart 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek