Belgische wijnboeren zien productie halveren
nieuwsDe wijnproductie in België zal in 2024 naar schatting maar de helft zijn van vorig jaar. Dat schrijft de Vlaamse zakenkrant De Tijd. Het regenweer, nachtvorst en de kwakkelzomer hebben een aanzienlijke impact gehad op de oogst waardoor wijnboeren dit jaar slechts zo’n twee miljoen liter wijn zullen bottelen.
Tegenvallende wijnproductie
Na een recordopbrengst van 3,5 miljoen liter wijn in 2023, ziet dit jaar er minder rooskleurig uit voor de Belgische wijnboeren. Door de uitzonderlijke weersomstandigheden van afgelopen maanden wordt de totale productie voor dit wijnjaar aanzienlijk lager geraamd. Na twee opeenvolgende topjaren van drie miljoen liter wijn in 2022 en het recordjaar van 2023 volgt wellicht een zwarte bladzijde voor de sector. “2024 wordt opnieuw een jaar om snel te vergeten”, vertelt Lodewijk Waes, voorzitter van de belangenorganisatie Belgische Wijnbouwers, in een interview aan De Tijd. Officiële cijfers zijn er voorlopig nog niet, maar een rondvraag bij de leden van de organisatie suggereert dat er mogelijk sprake zal zijn van een halvering van de productie. “Ik zal al blij zijn als we dit jaar aan twee miljoen liter geraken”, zegt Waes.

Belgische wijnboeren oogsten recordopbrengst
28 maart 2024Te warm, te koud en te nat
De uitzonderlijke weersomstandigheden van afgelopen maanden verklaren de magere wijnproductie. Door de zachte winter en de milde temperaturen ontwikkelden de wijnranken dit jaar vroeger dan gewoonlijk. Nachtvorst hing dan ook als het zwaard van Damocles boven de hoofden van de wijnboeren. De gevreesde winterprik in de maand april bracht fikse schade toe aan de knoppen van de wijnstokken die op dat moment al open waren. Door de vrieskou hebben veel minder druiven aan de wijnplant zich kunnen ontwikkelen. Het grillige voorjaar werd gevolgd door een kletsnatte zomer waarin schimmelziekten hoogtij vierden. Eén van die pretbedervers is valse meeldauw. De geduchte schimmel kan heel wat schade aanrichten aan de wijngaard. Eenmaal de druiventrossen geïnfecteerd zijn, is de opbrengst voor dat jaar verloren.
Frankrijk
Ook Frankrijk, de grootste wijnproducent wereldwijd, heeft zijn de oogstverwachtingen opnieuw naar beneden toe bijgesteld. Na de natste september in 25 jaar neemt de verwachting van de wijnproductie een duik naar 37,5 miljoen hectoliter. Dat komt neer op een productiedaling van 22 procent vergeleken met het goede oogstjaar 2023 en 15 procent minder dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaar. De wijnoogst in Frankrijk dreigt dit jaar uit te komen op het niveau van het rampjaar 2021. Voor 2024 wordt nu voorspeld dat de oogst één van de slechtste van de laatste jaren wordt, vooral in bekende wijnstreken zoals de Champagne, Bourgogne en Beaujolais. Vorig jaar produceerden de Fransen nog zo’n 48 miljoen hectoliter.
De ramingen van de Franse wijnproductie zijn nu voor de derde maal naar beneden aangepast. In augustus werd de productie nog op zo’n 40 tot 43 miljoen hectoliter wijn geraamd, maar dat daalde in september naar 39,3 miljoen hectoliter. Een hectoliter is 100 liter, wat gelijkstaat aan 133 standaardflessen wijn.

Bron: Eigen berichtgeving / De Tijd