Tot 30 procent minder druiven in Vlaamse wijngaarden
nieuwsDe uitzonderlijke weersomstandigheden van dit jaar hebben ook grote gevolgen voor de wijnbouwers. Volgens voorlopige schattingen zouden er 30 procent minder druiven geoogst kunnen worden dan de voorbije jaren. Ook in Frankrijk kampen de wijnbouwers met een tegenvallende productie.
Kwaliteit kan nog meevallen
Het koude en natte voorjaar met de nodige nachtvorst, gecombineerd met de recente kwakkelzomer, heeft ervoor gezorgd dat er veel minder druiven in de Vlaamse wijngaarden te vinden zijn. Op veel trossen hangen tal van onontwikkelde druiven. In Limburg is het op sommige percelen zelfs zo erg gesteld met de opbrengst dat ze niet zullen geoogst worden. Tegelijk kampen wijnbouwers ook met wildschade van reeën, zo getuigt Edward Six van wijngoed Monteberg in het Heuvelland.
Hoewel het nog om voorlopige schattingen gaat, staat nu al vast dat er in 2024 minder Belgische wijn zal geproduceerd worden dan voorgaande jaren. Maar de wijnbouwers leven nog op hoop, want een slechte oogst wil niet noodzakelijk zeggen dat de kwaliteit van de geoogste druiven ook slecht zal zijn. “Een goede nazomer kan nog veel goedmaken”, zegt Six aan VRT Journaal. “Heel warm hoeft het daarom niet te worden. Met zo’n 20 graden en een beetje zon zijn we al best tevreden.”

Moeten Europese wijnhuizen binnenkort uit een ander vaatje tappen?
20 augustus 2024Frankrijk verlaagt opbrengstcijfers voor een tweede keer
Ook in Frankrijk zitten de wijnbouwers met de handen in het haar. De wijnoogst ligt er waarschijnlijk nog lager dan een maand geleden werd verwacht. Nu gaat men uit van een productie van 39,3 miljoen hectoliter, of 18 procent minder dan vorig jaar. Dat maakte het Franse ministerie van Landbouw bekend. Een maand geleden werd de oogst nog op 40 à 43 miljoen hectoliter geschat.
Net als bij ons is de tegenvallende productie het gevolg van vorst en hagel, en ziektes door vochtige weersomstandigheden, werd eerder al gewaarschuwd. Alle bekende wijnstreken in Frankrijk zijn getroffen. De sterkste daling valt te noteren in de Jurastreek (-71%), die vorig jaar nog een hoge opbrengst kende maar dit jaar getroffen werd door zware vorst en door meeldauw. In absolute cijfers was de daling dan weer het grootst in de Charentes: -35 procent tegenover het recordjaar 2023. Ook de Loirestreek (-30%) en Bourgogne-Beaujolais (-25%) kennen een tegenvallende oogst. Tegenover het vijfjarig gemiddelde gaat het in 2024 om een daling met 11 procent van de Franse wijnoogst.

Bron: VRT / Belga