“Geen vrijstellingen voor coöperatieven of landbouwers in certificatenknip”

“Subsidies en staatssteun zijn slechts toegelaten zolang ze proportioneel zijn”, stelt Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) woensdag in het parlement na een vraag van Bart Claes (Vlaams Belang) over de knip in de groenestroomcertificaten. Ze voegde er ook aan toe dat als de regering de knip niet doorvoert, de Europese Commissie dat wel zal doen.

26 april 2023  – Laatst bijgewerkt om 17 augustus 2023 10:29
Lees meer over:

De Vlaamse regering kondigde vorig jaar aan dat de groenestroomcertificaten van 200 grote bedrijven zouden worden stopgezet. Hierdoor zou de regering 1,2 miljard euro aan subsidies kunnen besparen, en zo de elektriciteitsfactuur voor elke Vlaming drukken. De minister oordeelde dat de bedrijven zoveel subsidies kregen toegewezen, dat hun investering al lang is terugverdiend.

ODE Vlaanderen, de sectororganisatie voor duurzame energie, beweerde daarop dat de geplande knip geen 200, maar meer dan 2.000 bedrijven zou treffen. Volgens Open Vld lopen met de knip zelfs particulieren mogelijk risico, als de discriminatiegrond die beslist wie wel of niet certificaten verliest, niet standhoudt. De partij wil het voorontwerp van decreet voorlopig niet goedkeuren.

Oversubsidie tegengaan

Volgens Demir komt de knip er hoe dan ook. Als Vlaanderen het niet doet, zal de Europese Commissie handelen. "Waar oversubsidiëring is, zal de Europese Commissie knippen. Dat zal dan ook retroactief zijn. Mijn decreet is dat niet. Ik zou dus graag willen voortdoen. Het gaat mij vooral om het principe. Over het aantal bedrijven wil ik me zelfs niet uitspreken, of dat er nu tweehonderd, vierhonderd, of ik weet niet hoeveel zijn."

Demir benadrukt dat de groenstroomcertificaten geen contracten zijn die met ondernemers werden afgesloten, maar een motivatie om te investeren in hernieuwbare energie. “Ik vind het belangrijk om dat heel duidelijk te onderstrepen. Het is een subsidiesysteem en bestaande staatssteun. Die zijn slechts toegelaten zolang ze proportioneel zijn, dit betekent zolang subsidies geen overcompensatie zijn.” 

Net daarom krijgen kmo’s, landbouwers en coöperatieven geen vrijstelling. “Het zijn de regels inzake staatssteun die bepalend zijn en die aangeven vanaf welke steundrempels de steunontvangers moeten voldoen. Hierbij geldt de zogenaamde de-minimisregeling. Ook in dergelijke gevallen moeten de staatssteunregels worden nageleefd en moet oversubsidiëring worden vermeden”, duidt Demir.

Potje voor vastgoed

Volgens de minister worden de groenestroomcertificaten bovendien in veel gevallen niet gebruikt om de investering terug te betalen. "Ik ben eens gaan kijken naar die bedrijven", zei ze. "Een groot deel van degenen die groenestroomcertificaten krijgen, doen daar andere zaken mee. Die kopen daar vastgoed mee of aandelen. Ik vind dat eigenlijk hallucinant. Dat vastgoed en die aandelen moeten ze gewoon verkopen, daarvoor dienen die subsidies niet."

Minister Demir wil de knip volgend jaar invoeren. “Ik zal sowieso trachten om de onredelijke steun uit de factuur te halen voor de komende tien jaar, want anders gaan we de komende tien jaar nog moeten betalen. Wat wij zeggen is bovendien heel redelijk, want installaties die niet terugverdiend zijn, worden nog vijf jaar verlengd. Zij kregen ook nog een gegarandeerd rendement, wat niet meer dan logisch is. Maar voor installaties die al terugverdiend zij, sorry, waarom moeten wij daar nog oversubsidies aan betalen?”, vraagt ze zich af.

"Ik ben het grotendeels eens met uw analyse en hoop dat er snel een akkoord zal zijn over uw voorontwerp van decreet", reageerde Claes.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek