Open Vld verzet zich tegen knip in groenestroomcertificaten
4 april 2023Viceminister-president Bart Somers (Open Vld) staat niet meer achter het huidige plan van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) om de groenestroomcertificaten stop te zetten. Hij weigert de knip omdat het volgens hem de verkeerde bedrijven treft en rechtsonzekerheid veroorzaakt. Dat zei hij aan de krant De Tijd.
Vorig jaar kondigde de Vlaamse regering op initiatief van minister Demir aan dat ze de groenestroomcertificaten van 200 grote bedrijven zou afnemen. Hierdoor zou de regering 1,2 miljard euro aan subsidies kunnen besparen, en zo de elektriciteitsfactuur voor elke Vlaming drukken. De minister oordeelt dat de bedrijven zo veel subsidies kregen toegewezen, dat hun investering al lang is terugverdiend.
Somers keurde de knip van Demir al drie keer goed in de ministerraad. Maar de liberalen toonden zich de jongste maanden kritisch. Het dossier komt binnenkort een laatste keer op de regeringstafel voor het ter stemming naar het parlement kan, maar Somers laat nu weten dat hij zich er zal tegen verzetten. Zonder de toestemming kan Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) haar trofee niet binnenhalen.
Somers vertelde in De Tijd dat veel meer bedrijven getroffen blijken dan Demir eerst aangaf. “Geen 200 maar 2.000, en niet alleen grote spelers maar ook coöperaties, kmo's en zelfs fruitbedrijven”, klinkt het. Daarnaast vindt hij het problematisch dat de juridische bezwaren, die de Raad van State onlangs in een advies uitte, niet zijn opgeklaard. "In de huidige vorm keuren wij dit niet goed. Er zitten te veel losse eindjes aan. We creëren rechtsonzekerheid en treffen de verkeerde groepen. Het dreigt de investeringen in groene stroom te vertragen.
Minister Demir regeert op Twitter dat de groene investeringen van bedrijven al lang terugbetaald zijn, maar dat klopt niet volgens minister Somers. "Er zijn mensen die een zonnepaneleninstallatie hebben overgekocht. Bij de verkoop is rekening gehouden met de certificaten. De oorspronkelijke eigenaar heeft daar centen mee verdiend, maar met dit plan zal de nieuwe eigenaar zwaar belast worden."
Voor Somers moet het wel mogelijk zijn de overgesubsidieerde bedrijven een extra inspanning te laten leveren. "Vanaf 2027, wanneer de eerste generatie contracten afloopt, zouden we hen kunnen verplichten een deel van de opbrengst te herinvesteren in groene stroom. Zo helpen ze de klimaatdoelstellingen te realiseren en recupereren we voor een stuk de subsidies zonder de rechtszekerheid te ondergraven."
Bron: Belga, VRT NWS