Demir zet door met knip in groenestroomcertificaten

In zijn tweede advies heeft de Raad van State geen bijkomende opmerkingen meer gemaakt over het ontwerpdecreet over de knip in de groenestroomcertificaten. Dat meldt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Coalitiepartners cd&v en Open Vld wijzen er echter op dat de bezorgdheden die ontstonden na het eerste advies niet zijn gewijzigd.

1 februari 2023  – Laatste update 2 februari 2023 10:02
Lees meer over:

De Vlaamse regering besliste in februari vorig jaar dat ze de komende tien jaar 1,2 miljard euro minder groenestroomcertificaten gaat uitbetalen aan grote investeerders. De regering wil de uitbetaling stopzetten voor zo'n 1.200 installaties van ongeveer tweehonderd investeerders. Het gaat om installaties van voor 2013, waarvan de groenestroomcertificaten nog niet gekoppeld zijn aan de energieprijs.

In december moest de regering het ontwerp over de knip in groenestroomcertificaten voor grote investeerders bijsturen nadat de Raad van State zich in een eerste advies kritisch had uitgelaten over de regeling. Zo moest de regering een bijkomende motivering opnemen voor steun onder de drempel van 200.000 euro en bijkomende argumentatie over het buiten schot houden van installaties van na 2013. 

In zijn tweede advies maakt de Raad van State nu geen opmerkingen over de doorgevoerde wijzigingen, zo meldt Demir in een persbericht. Coalitiepartners CD&V en Open VLD hebben een ietwat andere lezing. "De Raad van State geeft geen advies omdat de algemene juridische context niet is gewijzigd tegenover het eerste advies", zegt Willem-Frederik Schiltz van Open Vld. "De bezorgdheden die we hadden na het eerste advies zijn met andere woorden niet beantwoord."

"Je kan dit in twee richtingen lezen", zegt ook Robrecht Bothuyne van CD&V. "Je kan zoals de minister lezen dat de Raad van State akkoord gaat, maar ook dat de Raad van State al zijn bezwaren en bedenkingen behoudt."

Om het dossier extra te funderen, schakelde de minister twee bijkomende grondwetsspecialisten in. Het gaat om Jürgen Vanpraet (UGent) en Marc Uyttendaele (ULB). Vooral het advies van Vanpraet - oud-medewerker van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) - is erg gunstig. Het stelt dat de aanpassingen, zoals een betere verantwoording waarom de minimumdrempel van 200.000 euro werd gebruikt, “tegemoetkomen aan de opmerkingen van de Raad van State”, zo weet De Tijd.

Minister Demir zal het ontwerpdecreet verder bespreken in de schoot van de regering, waar ze de definitieve goedkeuring van het ontwerpdecreet gaat voorleggen. Als de regering het decreet vrijdag goedkeurt, gaat het ter stemming naar het parlement. Het meeste weerwerk wordt pas na de stemming verwacht. Meerdere gedupeerden kondigden al aan naar het Grondwettelijk Hof te willen trekken.

De Tijd wijst erop dat de gevolgen van een arrest door het Grondwettelijk Hof niet meer voor Demir zullen zijn. Een uitspraak laat vaak één tot anderhalf jaar op zich wachten waardoor het arrest niet meer voor de verkiezingen van mei 2024 zal vallen. “Als het Hof de regeling juridisch kaduuk bevindt, is de potentiële schade voor de volgende regering, net zoals met de terugdraaiende teller”, klinkt het.

Bron: Belga / De Tijd / Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek