Volgens Demir worden maximaal 880 bedrijven getroffen door GSC-knip

Volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zullen 880 bedrijven getroffen worden door de geplande knip in de groenestroomcertificaten en niet ruim 2.000 bedrijven, zoals de sectorfederatie voor duurzame energie (ODE) eerder berekende. Dat concludeert ze op basis van een analyse van haar kabinet. Of ze met deze nieuwe cijfers haar coalitiepartner Open Vld zal overtuigen om de knip in de groenestroomcertificaten door te voeren, zal de komende weken blijken wanneer het dossier opnieuw op de regeringstafel komt.

18 april 2023  – Laatst bijgewerkt om 19 april 2023 11:10
Lees meer over:

Njet van Open Vld

Toen de energieprijzen vorig jaar de pan uitrezen, kondigde minister Demir aan dat ze de groenestroomcertificaten van 200 grote bedrijven zou afnemen. Daarmee zou de overheid 1,2 miljard euro aan subsidies uitsparen en met dat geld zou ze de energiefactuur van elke Vlaming jaarlijks met 37 euro kunnen naar beneden halen. Demir verdedigde deze beslissing door te stellen dat de bedrijven die zo veel subsidies hebben gekregen, hun investering al lang hebben terugverdiend.

Tot drie keer toe kreeg de N-VA-minister hierover de steun van haar coalitiepartners. Een studie van ODE bracht daar evenwel verandering in. Daaruit bleek dat niet 200 maar ruim 2.000 bedrijven getroffen worden door de knip in de groenestroomcertificaten (GSC). Het zou bovendien niet alleen gaan om grote bedrijven, maar ook om coöperaties, kmo’s en landbouwbedrijven.

Volgens cijfers die Open Vld-parlementslid Bart Van Hulle opvroeg, worden ruim 500 landbouwbedrijven getroffen. Vooral in Vlaams-Brabant (25%) en Antwerpen (24%) vertegenwoordigen zij een vrij groot percentage. In Limburg en West-Vlaanderen is ongeveer één op de zes getroffen bedrijven een landbouwbedrijf, in Vlaams-Brabant gaat het om één op de elf bedrijven.

Naar aanleiding van die nieuwe bevindingen kondigde Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) aan dat hij de GSC-knip niet langer zal goedkeuren in de ministerraad. Volgens hem worden te veel bedrijven getroffen en zijn de juridische bezwaren die de Raad van State onlangs in een advies uitte, niet uitgeklaard. Bovendien is er in zijn ogen te weinig zekerheid dat alle bedrijven al lang zijn terugbetaald. “Er zitten te veel losse eindjes aan het plan. We creëren rechtsonzekerheid en treffen de verkeerde groepen. Op die manier dreigen we de investeringen in groene stroom te vertragen”, argumenteerde Somers.

"Twee derde spookbedrijven”

Om haar plan toch nog te redden, liet minister Demir haar kabinet een nieuw onderzoek uitvoeren op basis van een steekproef. Daaruit concludeert ze dat maximaal 880 bedrijven hun groenestroomcertificaten zullen verliezen. Het gaat om bedrijven die over een periode van drie jaar meer dan 200.000 euro subsidies hebben ontvangen én die een rendement van acht tot negen procent hebben behaald. “Daar zitten amper gewone kmo’s en ondernemers bij”, zegt de minister.

Bovendien ziet ze nog een andere reden om door te zetten met de knip. Volgens haar is zo’n 67 procent van de bedrijven die groenestroomcertificaten ontvangen, een “spookbedrijf”. “Dat zijn financiële vennootschappen zonder werknemers en economische activiteiten, enkel bestuurders. Illegaal is dat niet, maar één bedrijf heeft 198 vennootschappen op één adres”, aldus Demir. Zij noemt dat in Het Laatste Nieuws “een businessmodel creëren op kosten van de belastingbetaler”.

Stemmingmakerij

Volgens Dirk Van Evercooren, algemeen directeur van ODE, is het verschil in aantal getroffen bedrijven tussen de ODE-studie en de studie van de kabinetsmedewerkers van Demir te verklaren. “Het is al langer duidelijk dat er meningsverschillen bestaan over de juridische robuustheid van dit verhaal, meer bepaald over de toepassingsmodaliteiten van de deminimisregeling. De minister gebruikt een minimale inschatting, wij hebben gekozen voor een maximale inschatting.”

De ODE-directeur noemt de uitspraken van de minister over “spookbedrijven” framing. “Door deze term te gebruiken, lijkt het alsof hier iets heel verdacht gebeurt. Maar eigenlijk zijn dergelijke investeringsvennootschappen een courante praktijk. De Vlaamse overheid gebruikt ook vaak zo’n ‘special purpose vehikels’. Dit spookbedrijven noemen, is zuiver stemmingmakerij”, zegt Van Evercooren. Ook de perceptie die wordt geschapen door te stellen dat 198 van die vennootschappen op eenzelfde adres zijn gevestigd, stuit hem tegen de borst. “Dat zijn geen illegale praktijken. Het gaat hier omeen welbekende financiële instelling. Dat heeft elk zonnepark in een aparte vennootschap gestoken om faillissementen tegen te gaan.”

Wil je weten of jouw bedrijf wordt getroffen door de GSC-knip? Op de website GSC-knip van ODE Vlaanderen kan je dat zelf berekenen.

Ook landbouwbedrijven getroffen door afschaffing groenestroomcertificaten
Uitgelicht
De afschaffing van groenestroomcertificaten voor ondernemingen met supergrote installaties van zonnepanelen zal meer impact hebben dan aangekondigd door de Vlaamse regering. O...
14 oktober 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek