Fruit, aardappelen en graan: geen Belgisch boerenjaar door slecht weer

De natte zomer en de regenachtige lente hebben een impact gehad op de kwaliteit van de oogsten, zowel op de peren, het meest geteelde fruit in België, als op graansoorten en aardappelen.

16 augustus 2021  – Laatst bijgewerkt om 16 augustus 2021 11:25
Lees meer over:

Voor de Belgische peren, waarvan 90 procent in Vlaanderen en 10 procent in Wallonië geteeld wordt, zal de oogst naar verwachting een kwart kleiner zijn. "De verklaring ligt in de vorst op sommige plaatsen aan het begin van het seizoen, maar ook in de slechte weersomstandigheden, die een goede bestuiving van de bloemen in de weg stonden", zegt Olivier Warnier van het Centre Fruitier Wallon. Ook een donkere en koude periode aan het eind de maand mei heeft een rol gespeeld, aldus Warnier. "De komende oogst zal waarschijnlijk de kleinste sinds tien, vijftien jaar zijn", waarschuwt Warnier.

De appelproductie zou normaal moeten zijn, maar de regenachtige zomer heeft de aanwezigheid van schurft op het fruit bevorderd. Ook voor kersen, waarvan in België 1.000 hectare is aangeplant, liet het slechte weer zijn sporen na in de oogst: veel vruchten barstten door de regen op het moment van de pluk. "Voor krieken was het een ramp. Voor zoete kersen lopen de verliezen uiteen van 50 tot 100 procent voor de kersen die niet tegen de regen waren beschermd en van tien tot 30, 40 procent voor degenen die genoten van een beschermingssysteem", vervolgt Warnier.

Zowel kwaliteit als kwantiteit lijdt

Wat de graansoorten betreft, viel vooral de wintergerstoogst tegen. "Door de regenbuien hebben we vijftien procent van de gehoopte productie verloren", aldus Etienne Ernoux, landbouwer in de Condrozstreek. "Bij spelt hebben we hetzelfde probleem: een daling van de kwantiteit, maar ook van de kwaliteit", zegt hij. Ernoux verwacht dat de opbrengst van tarwe, die momenteel wordt geoogst, met twintig procent zal dalen. De kwaliteit van het graan zou wel eens niet goed genoeg kunnen zijn om de kwalificatie "bakkerij" te kunnen krijgen, waardoor de waarde van de oogst aanzienlijk zou kunnen zakken.

De landbouwers maken momenteel gebruik van het goede weer om te oogsten. De tijd dringt, want deze wordt er weer regen verwacht en graan heeft de neiging om om te vallen op de grond. "Dat maakt het moeilijk om te oogsten en als dat niet snel gebeurt, kan het omgevallen graan kiemen en nog meer waarde verliezen", zegt Ernoux.

"Het rendement van de voorbije jaren is er niet. De kwaliteit ook niet", bevestigt Philippe Duvivier, landbouwer in Ath in de provincie Henegouwen en voorzitter van de landbouwvakbond Fugea. De overvloedige regenval komt de gewassen die wel veel water nodig hebben, zoals maïs, ten goede. Maar warm en vochtig zomerweer bevordert ook de verspreiding van valse meeldauw, waar aardappeltelers zo bang voor zijn. Bijgevolg zal ook de aardappeloogst, die in België al records brak - ons land is kampioen van de verwerkte aardappelproducten zoals frieten en puree - niet goed zijn.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek