Groenteteelt en wijnbouw lijden zwaar onder wateroverlast

De gevolgen van de watersnood en het extreme weer van de voorbije periode laten zich voelen in de landbouw. Vegebe, de federatie van de Belgische groenteverwerkers, is erg bezorgd: “Op dit moment kunnen we nog niet inschatten hoeveel hectaren groenten verloren gingen maar de schade is aanzienlijk”, klinkt het. Ook wijnbouwers vrezen voor een mager druivenjaar.

26 juli 2021  – Laatst bijgewerkt om 26 juli 2021 13:44
Lees meer over:
wateroverlast-overstroming-schade-juli2021-2-TwitterIlseJanssens-IlseJa1-1024

In de groenteteelt zijn vooral erwten, tuin- en sperziebonen zwaar getroffen. “De verwerkende industrie plant maatregelen om de verliezen te compenseren,” vertelt Christophe Vermeulen, waarnemend secretaris van Vegebe.

De extreme weersomstandigheden in het oosten en zuidoosten van ons land hebben een zware impact op het zaaien en oogsten van groenten. “Door de erg hevige regenval, tot 200 liter per vierkante meter, zijn volledige hectaren weggespoeld. Andere stukken staan zo nat dat het onmogelijk is om te oogsten. Dit probleem doet zich voor bij de erwten. Ook deze percelen zijn verloren”, aldus Vermeulen.

De sector heeft sowieso al te kampen met een combinatie van negatieve factoren. Het voorjaar was erg nat waardoor ook het zaaischema van de bonen moest worden aangepast. Door de aanzienlijke vertraging bij het inzaaien vreest men ook minderopbrengsten bij wat laattijdig in de grond ging. Ook het wegvallen van de zaadontsmetting en gewasbescherming zal een serieuze impact hebben op de oogst en de opbrengst.

“De komende weken gaan we de situatie heel nabij opvolgen en in kaart brengen hoeveel van de oogst is verloren gegaan. Voor de regio’s Limburg en het zuidoosten van Wallonië is het echter nu al duidelijk dat het er allesbehalve goed uit ziet,” besluit Vermeulen.

Volledige hectaren zijn weggespoeld. Andere stukken staan zo nat dat het onmogelijk is om te oogsten

Christophe Vermeulen - Waarnemend secretaris van Vegebe

Schraal wijnjaar

In vergelijking met hun Duitse en Nederlandse collega’s, lijkt de schade voor de Vlaamse wijnboeren al bij al nog mee te vallen. “We hebben veel regen gehad. Maar omdat onze wijngaarden op een flank liggen, zijn ze niet overstroomd”, vertelt Jeannette van der Steen aan de krant De Tijd. Zij baat het wijndomein La Bonne Baronne uit aan de oevers van de Maas.

Ondanks het uitblijven van waterschade, betekent de overvloedige regen toch een streep door de rekening. Van der Steen verwijst naar de verhoogde plaagdruk en het risico op schimmels. “De hoge vochtigheid tast zowel de jonge druiven als het nieuwe blad aan, via de wortels, waardoor veel van de oogst verloren gaat. Druiven houden niet van natte voeten. Dat veroorzaakt meeldauw, witziekte of grijsrot.”

De wijnboeren bereiden zich alvast voor op een zwak jaar door de zware regenval, die zorgt voor een complete verzadiging van de bodem. “Vochtige bodems leiden tot productieverlies”, verduidelijkt Ghislain Houben, wijnbouwer uit Borgloon. “Dat betekent dat 2021 nu al geen goed wijnjaar meer kan worden, zeker als we de grijze weersvoorspellingen voor deze week bekijken.”

Noodweer zorgt voor onherstelbare schade aan gewassen
Uitgelicht
De wateroverlast in Wallonië heeft extreme proporties aangenomen waarbij buiten hun oevers getreden rivieren straten overspoelen. De situatie is alarmerend en de beelden hallu...
15 juli 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving / De Tijd

Beeld: Ilse Janssens (Twitter @IlseJa1)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek