Ferm: “Kwetsende communicatie is klap te veel”

De boerinnen van Ferm vragen meer respect voor boeren en hun bedrijf in schrift en (lichaams-) taal. “Het stikstofakkoord is al een enorme klap voor veeteeltbedrijven. Dagelijks ook nog vervuiler of erger te worden genoemd, raakt hen diep als mens”, klinkt het. 

1 maart 2022  – Laatste update 1 maart 2022 15:36
Lees meer over:
imago-stress-welbevinden-mist-1250-2

Ferm voor Agravrouwen, dat 7.800 land- en tuinbouwvrouwen ondersteunt en zich inzet voor maatschappelijke thema’s, wijst erop dat mensen zich in geen enkele sector zo sterk met hun werk identificeren als in de landbouw. “De veeteeltbedrijven die offers brengen, in het belang van onze collectieve gezondheid en van de toekomst van onze samenleving, verdienen vooral respect en mededogen”, stelt voorzitter Nik Van Gool.

De vereniging hekelt de manier waarop er wordt gesproken over hun sector. “Termen zoals ‘een trofee binnenhalen’ , ‘winnaars’, ‘vieren’ , ‘vervuilers’ zetten de toon in de vele berichten rond het stikstofakkoord. Die kwetsende communicatie moeten verduren, is voor de sector de klap teveel. Boeren en boerinnen zijn hun bedrijf. Dat bedrijf, dat zijn mensen van vlees en bloed, met emoties en gevoelens.”

De agressieve en neerbuigende omgangsvormen hebben wij en onze kinderen niet verdiend

Els Vanneste - Melkveehoudster

Ook melkveehoudster Els Vanneste richt zich een brede oproep naar iedereen. “We doen dat om de gezinnen en de kinderen van de vele familiale bedrijven te beschermen. Angst en onmacht heerst rond hun keukentafel, ze voelen zich niet begrepen noch gehoord. De agressieve en neerbuigende omgangsvormen hebben wij en onze kinderen niet verdiend. Op school dragen kinderen vandaag stippen om op een respectvolle, verdraagzame manier met elkaar om te gaan en zeker geen ander kind te kwetsen. Voor de vele boerenfamilies geldt dat blijkbaar niet?”, zegt de boerin, die in 2019 de Agrafiek Award won voor “Vrouw in de landbouw”.

De boerinnen blijven fier op hun bedrijf, op wie zij zijn, besluit Van Gool. “Het is hun passie en hun levenswerk om een cruciale schakel te zijn in de voedselveiligheid van ons land. Het vakmanschap en de stielkennis van de Vlaamse landbouwer is alom gekend. Daarom verdienen zij, in tijden van grote crisis, meer dan ooit ons respect en mededogen.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek