Agrafiek bekroont meest ondernemende landbouwbedrijven

De meest ondernemende land- en tuinbouwers van Vlaanderen werden door Rekad Uitgeverij in de bloemetjes gezet bij de uitreiking van de Agrafiek Awards. Deze oscars van de Vlaamse land- en tuinbouw worden elke twee jaar uitgereikt op Agribex aan een melkveebedrijf, een varkensbedrijf en een loonwerker die een toonbeeld voor hun vakgebied zijn. Nieuw dit jaar waren de categorieën ‘vrouw in de landbouw’, ‘beste dealer’ en ‘beste jongere’.
4 december 2019  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:50
Lees meer over:

De meest ondernemende land- en tuinbouwers van Vlaanderen werden door Rekad Uitgeverij in de bloemetjes gezet bij de uitreiking van de Agrafiek Awards. Deze oscars van de Vlaamse land- en tuinbouw worden elke twee jaar uitgereikt op Agribex aan een melkveebedrijf, een varkensbedrijf en een loonwerker die een toonbeeld voor hun vakgebied zijn. Nieuw dit jaar waren de categorieën ‘vrouw in de landbouw’, ‘beste dealer’ en ‘beste jongere’.

Innovatie uit zich op talrijke manieren in de land- en tuinbouw. “Innovatieve ingrepen op een bedrijf kunnen dienen om de productiviteit op te drijven, maar ook om kosten te besparen. Wij willen deze innovaties in de kijker zetten en daarom reiken wij de Agrafiek Awards uit”, aldus Rekad Uitgeverij. Familiale landbouw- en loonwerkbedrijven konden zich inschrijven. Uit alle kandidaten werden door een vakjury telkens vier bedrijven geselecteerd. Deze bedrijven werden door de jury bezocht om een beter beeld te krijgen van het bedrijf en de bedrijfsvoering.

De prijs in de categorie ‘Jongere’ ging naar de 28-jarige Sven Neufkens uit Oetingen. Hij startte zeven jaar geleden samen met zijn vrouw Evelien van op nul een nieuwe aardbeikwekerij op. Volgens de jury combineert Sven veel durf met een duidelijke visie: duurzaamheid wordt hoog in het vaandel gedragen en er wordt bewust gekozen voor een rechtstreekse afzet van de aardbeien via automaten, korte keten en fruitboxen aan bedrijven.

Maar er was ook een speciale vermelding voor alle bedrijven in deze categorie. “Al deze jongeren zijn echte ambassadeurs voor de landbouw. Ze hebben een duidelijke visie, oog voor duurzaamheid en innovatie en ze werken marktgericht. Als al deze eigenschappen op alle bedrijven in Vlaanderen in dezelfde mate aanwezig zijn, dan ziet de toekomst van de Vlaamse land- en tuinbouw er veelbelovend uit”, luidde het oordeel van de jury.

Die andere nieuwe categorie ‘Vrouw in de landbouw’ wou een verdienstelijke vrouw op een landbouwbedrijf in de bloemetjes zetten. De prijs ging uiteindelijk naar Els Vanneste uit Moerkerke. Ze werkt fulltime op een gemengd bedrijf met melkvee en akkerbouw en de thuisverkoop van aardappelen. Els vindt het belangrijk om met alle partijen een open dialoog aan te gaan. “We moeten veel meer vertellen wat we gewoon dagdagelijks doen, dat zou al veel van de negatieve perceptie veranderen”, klinkt het. Ze nodigde ook Vlaams landbouwminister Hilde Crevits uit om, los van een opendeurdag of persaandacht, samen aan de keukentafel te komen zitten zodat ze kan kennismaken met het echte boerenleven. “Ik wil de mens achter de boerderij tonen”, aldus Els.

In de categorie ‘Varkensbedrijf’ ging de prijs naar het Sint-Amandshof van de familie Lafaut uit Pittem. “De concurrentie in deze categorie was groot”, getuigde de jury. “Na lang wikken en wegen werd gekozen voor het Sint-Amandshof omdat Lieven en Tania op alle vlakken aandacht hebben voor de maatschappelijke uitdagingen waar de varkenshouderij voor staat. Dierenwelzijn is een belangrijk aandachtspunt met een grote, open scharrelstal. Tegelijk wordt er gekozen voor een eigen ras dat met een eigen label de consument moet overtuigen van de unieke smaak van het vlees. Bovendien wordt de mest verwerkt tot loosbaar water en is er oog voor ammoniakemissie.”

De familie Guns uit Tielen ging met de prijs in de categorie ‘Melkveebedrijf’ lopen en kreeg er ook de prijs voor beste ruwvoederstrategie en -management bovenop. Het melkveebedrijf werd gelauwerd voor zijn aandacht voor het welzijn en de langleefbaarheid van de dieren. Diepstrooiselboxen verhogen het ligcomfort en het afkalven gebeurt in zandboxen. Er werd gekozen voor melkrobots en de stal is ruim met veel lichtinval en ventilatie. Door het verhuren van een vergaderzaal met zicht op de stal wil de familie Guns de consument opnieuw korter bij de landbouw brengen.

De winnaar van de Agrafiek Award in de categorie ‘Loonwerk’ is loonbedrijf Deroo uit West-Vleteren. “Innovatie wordt op dit bedrijf ingezet om de efficiëntie te verhogen en er wordt ook getracht om technologie korter bij de praktijk te brengen. Implementatie van GPS-systemen, een strak schema en een werkplanningssysteem zorgen voor tijdswinst”, zo oordeelde de jury. Tegelijk gaat het bedrijf zelf met de nieuwe technologie aan de slag. Zo ontwikkelde één van de zonen zelf software om een aardappelplanter om te bouwen van vier naar zes rijen.

In de laatste categorie werd de beste ‘Dealer’ bekroond. De prijs ging daar naar Verstraeten Agritechnieken uit Sint-Amands. Het bedrijf werd opgericht in 1997 in een regio die zich kenmerkt door veel kleinschalige bedrijven waardoor het een erg divers cliënteel heeft. Verstraeten Agritechnieken mikt op een lange termijnrelatie met zijn klanten. “Het aantal landbouwbedrijven vermindert jaar na jaar. Het is dus belangrijk dat wie klant is, ook klant blijft. Daarom luisteren we goed naar elke klant zodat hij iets aankoopt op maat van zijn bedrijf. Door nadien ook in te zetten op een goede service willen we hen ook binden aan ons bedrijf”, aldus Geert Verstraeten.

Alle winnaars gaan naar huis met een mooi Agrafiek-beeldje, maar ook met een aantal naturaprijzen geschonken door Case New Holland, Isuzu, Kramp, KWS, KVLV, Manitou en Meclean.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek