Fedis vindt acties van landbouwers "onverantwoord"

Fedis, de federatie van de distributie, vindt het onaanvaardbaar dat Waalse landbouwers al sinds zondagavond de verdeelcentra van diverse supermarkten blokkeren. De federatie roept de landbouwers op om hun acties stop te zetten zodat de dialoog “zo sereen mogelijk kan verder gezet worden”.
29 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Fedis, de federatie van de distributie, vindt het onaanvaardbaar dat Waalse landbouwers al sinds zondagavond de verdeelcentra van diverse supermarkten blokkeren. “Blokkades zijn onverantwoorde acties met zware verliezen en enorme verspilling van verse producten als gevolg”, klinkt het. De federatie roept de landbouwers op om hun acties stop te zetten zodat de dialoog “zo sereen mogelijk kan verder gezet worden”.

De blokkades startten zondagavond in bij de distributiecentra van Colruyt en Lidl. De Waalse melkveehouders kozen niet toevallig voor deze ‘prijsbewuste’ warenhuizen. Ze voeren immers actie voor een correctere melkprijs en tegen de prijzenpolitiek van de distributiesector.

Een dertigtal melkveehouders zakte af naar het Henegouwse Courcelles waar de aankoopcentrale van Lidl zich bevindt. Met hun tractoren blokkeerden ze de site. Een vijftigtal vrachtwagens kregen in de loop van de dag geen toestemming om het terrein te betreden of te verlaten. Het personeel mocht wel aan het werk.

Ook Colruyt kreeg actievoerders over de vloer. De distributiecentra in het Vlaams-Brabantse Halle en het Waals-Brabantse Gellingen werden lam gelegd. Luc Rogge, directeur-generaal van de warenhuisketen, was niet te spreken over de actie die hij een “overval” noemde. “Dit neigt zelfs naar afpersing, diefstal, bedreiging en belemmering van de vrije doorgang”, zei hij maandagmorgen.

Later op de dag breidden de acties nog verder uit. Ook de Aldi-centrale in het Luxemburgse Villeroux werd geblokkeerd door een zeventigtal tractoren. De toegang tot het industriepark waar de centrale ligt, werd geblokkeerd. Ook aan een GB in Marche-en-Famenne werd actie gevoerd. In Nijvel werd dan weer een distributiecentrum van Carrefour geblokkeerd.

De landbouwers die het distributiecentrum van Colruyt in Halle blokkeerden zijn maandagnamiddag in colonne naar Zellik gereden. Daar hebben ze zich opgesteld voor het centrale depot voor verse producten van Delhaize. De blokkade van het distributiecentrum van Colruyt in Gellingen werd wel nog even aangehouden. In de loop van de namiddag werd dat een filterblokkade. Maar toen een gerechtsdeurwaarder de boeren een bevelschrift kwam overhandigen waarin gedreigd werd met een dwangsom van 500 euro als ze hun actie voortzetten, dropen de boeren ook daar af.

Colruyt liet toen weten dat de acties al bij al niet voor grote leveringsproblemen gezorgd hadden aan de winkels van de warenhuisketen. "Maar een goede zaak zijn de blokkades sowieso niet geweest. Logistiek is een ketting, en als er daar een kink in de kabel komt, voel je dat altijd", aldus Tim De Meyer, persverantwoordelijke van Colruyt. "Maar de gevolgen vallen al bij al mee, en ze zijn zeker niet onoverkomelijk."

Aanvankelijk zouden de landbouwers die zijn aangesloten bij de Waalse landbouworganisaties Fugéa, FWA en FJA, hun blokkades maandagavond opheffen, maar in de loop van de dag gingen er stemmen op om de acties verder te zetten zolang er geen vooruitgang in het dossier komt. De actievoerders proberen elkaar af te lossen om de blokkades langer te kunnen laten duren.

Dit gebeurt zeer tegen de zin van Fedis. De federatie onderstreept dat zij zich bewust is van de “reële moeilijkheden die boeren momenteel ondervinden”. “Wij hebben ons herhaaldelijk bereid verklaard om mee te zoeken naar oplossingen voor de crisis waarmee de landbouwsector te kampen heeft als gevolg van de geleidelijke afbouw van het gemeenschappelijk landbouwbeleid”, luidt het in een persbericht.

De promotiecampagnes voor Belgische producten zijn daar volgens Fedis een mooi voorbeeld van. “Maar de handel is onderhevig aan marktwetten en aan de naleving van de Europese en Belgische mededingingsregels. En dus zijn akkoorden over de prijzen op grond van deze regels niet mogelijk. Wel kunnen we samen met de landbouwers en met de politieke verantwoordelijken zoeken naar innovatieve oplossingen”, stelt de federatie.

Federaal minister van Landbouw Sabine Laruelle heeft dinsdagmorgen alle betrokkenen uitgenodigd voor overleg op haar kabinet om te bekijken hoe de situatie kan aangepakt worden. Op de vergadering die een “open agenda” heeft, zijn ook regionale landbouwministers, Fedis, Fevia, BCZ en de federaties van melkveehouders en landbouwers aanwezig zijn.

Het Waalse boerensyndicaat Fédération Unie de Groupements d'Eleveurs et d'Agriculteurs (Fugéa), de kleinere Waalse landbouworganisatie, heeft maandagavond laten weten dat het niet welkom is bij de onderhandelingen tussen de federale minister van Landbouw Sabine Laruelle en Fedis. Dat zou een lid van het kabinet van de minister dat aan Fugéa meegedeeld hebben. De landbouworganisatie sluit daarom niet uit dat de acties dinsdag worden voortgezet.

Bron: eigen berichtgeving/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek