FAVV riep 254 producten terug in 2023

Vorig jaar riepen Belgische voedingsbedrijven 254 producten terug van bij de consumenten. Dit is een lichte daling in vergelijking met 2022 (289). Verder werden ook 85 waarschuwingen uitgestuurd, hoofdzakelijk voor het niet vermelden van bepaalde allergenen op de verpakking. Dat blijkt uit cijfers van het federaal voedselagentschap FAVV.

14 april 2024 Isabelle Braet
supermarktalbertheijn

Een product dat niet voldoet aan de voedselveiligheidsvoorschriften maar de consument toch al bereikt heeft, moet teruggeroepen worden door de producent. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer producten een te hoog gehalte aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen, een bacterie of stukjes glas bevatten. In 2023 deed zich dit 339 keer voor. In 2022 was dit 394 keer het geval, een kleine daling van bijna 10 procent dus.

Chemisch of microbiologisch risico

Bijna de helft van de producten (49%) werden teruggeroepen omdat er een chemisch risico werd vastgesteld. Dit is bijvoorbeeld een te hoog gehalte aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen, een te hoog gehalte aan additieven of de aanwezigheid van één of meerdere niet-toegelaten additieven. Daarnaast lag voor ongeveer een derde (34%) van de productterugroepingen dan weer een microbiologisch probleem aan de basis, zoals de mogelijke aanwezigheid van een bacterie zoals listeria of salmonella. Ten slotte werd 17 procent van de producten teruggeroepen vanwege de aanwezigheid van vreemde deeltjes, zoals kleine stukjes metaal of glas.

Waarschuwingen

In 2023 stuurden voedingsbedrijven ook 85 waarschuwingen uit, omdat allergenen niet vermeld werden in de ingrediëntenlijst (94%) of omdat er een verkeerde houdbaarheidsdatum op de verpakking stond. Ook het aantal productwaarschuwingen kent hiermee een daling van bijna 10 procent.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek