Voedsel dat je online koopt, is niet altijd koosjer

FAVV heeft de afgelopen twee jaar meer dan 450 klachten ontvangen over websites of sociale mediaprofielen die voeding aanbieden. In de meeste gemelde gevallen, beschikte de verkoper niet over een toelating van het federaal voedselagentschap.

22 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 22 februari 2024 14:24 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
takeawayafhaalmaaltijdonline

In totaal waren er 240 geregistreerde klachten in 2022 en meer dan 210 klachten in 2023. Een deel van deze klachten hebben betrekking op voeding die thuis wordt klaargemaakt, zoals gebak en kant-en-klaarmaaltijden, die worden verkocht via sociale netwerken zoals Facebook Marketplace. Het agentschap kreeg geregeld te maken met hobbykoks die een toelating van het Agentschap niet nodig achtten. Maar hoe kleinschalig ook, een hobbykok maakt deel uit van de voedselketen. FAVV benadrukt dat deze mensen dus wel degelijk verantwoordelijk zijn voor de voedselveiligheid van hun producten.

Regels ook voor hobbykoks

Naast het feit dat het wettelijk verplicht is om gekend te zijn bij FAVV, is het ook belangrijk dat het FAVV snel kan reageren in geval van een incident. Wanneer consumenten ziek worden moet het voedselagentschap kunnen nagaan waar in de voedselketen, bijvoorbeeld bij de leverancier, het probleem zich situeert. Bovendien zou er sprake zijn van oneerlijke concurrentie met professionele spelers, moesten hobbykoks deze spelregels niet moeten volgen.

Enkel bij gelegenheidsverkoop door vrijwilligers en zonder winstoogmerk, denk aan een spaghettiavond van een plaatselijke jeugdbeweging (de wetgeving bepaalt dat dit een activiteit is die maximaal 5 keer per jaar wordt georganiseerd, voor een totale duur van maximaal 10 dagen per jaar), is geen toelating nodig bij het FAVV.

Waarop letten?

De consument kan zichzelf vooral beschermen door te letten op bepaalde alarmsignalen. FAVV geeft mee dat onbetrouwbare verkopers doorgaans enkel willen communiceren via privékanalen zoals Messenger of WhatsApp. “Wanneer de verkoper zijn naam of adres niet wil geven, ben je best op je hoede”, meldt FAVV. “Een goede tip is om de verkoper zijn ondernemingsnummer te vragen. Zo weet je meteen of hij gekend is bij de Belgische overheid.”

Federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) steunt deze oproep. "Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat voeding dat online wordt verkocht net zo veilig is en aan de regels voldoet als producten die via traditionele kanalen worden aangeboden. Online verkoop wordt steeds belangrijker en de voedselveiligheid moet altijd gegarandeerd zijn. Bovendien dragen efficiënte controles bij aan eerlijkere concurrentie tussen de verschillende aanbieders.”

FOD Volksgezondheid lanceert controlesysteem voor 'nieuwe' voedingsmiddelen
Uitgelicht
De FOD Volksgezondheid heeft 'Nutrivigilantie' gelanceerd, een nieuw toezichtsysteem dat de bijwerkingen van vier soorten voedingsmiddelen beter in kaart zal brengen. Het gaat...
16 januari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek