FOD Volksgezondheid lanceert controlesysteem voor 'nieuwe' voedingsmiddelen
nieuwsDe FOD Volksgezondheid heeft 'Nutrivigilantie' gelanceerd, een nieuw toezichtsysteem dat de bijwerkingen van vier soorten voedingsmiddelen beter in kaart zal brengen. Het gaat om voedingsmiddelen die in ons land steeds meer geconsumeerd worden en die ook online te koop zijn. “Hoewel de voedselveiligheid zeer strikt bewaakt wordt, kunnen ze consumenten blootstellen aan bepaalde risico's”, aldus FOD Volksgezondheid. “Het nutrivigilantiesysteem wil hierop een antwoord bieden.”
De vier categorieën in het nieuwe toezichtsysteem zijn voedingssupplementen en 'nieuwe' voedingsmiddelen, dit zijn voedingsmiddelen of ingrediënten die voor 15 mei 1997, de datum waarop de Europese wetgeving in werking trad, niet of nauwelijks in de Europese Unie werden geconsumeerd. Het gaat dan onder meer om nonisap, chiazaden en insecten. Ook voedingsmiddelen voor specifieke groepen zoals zuigelingenvoeding, en voedingsmiddelen die verrijkt zijn met vitaminen en mineralen zoals energiedrankjes of ontbijtgranen zullen door Nutrivigilantie onder toezicht gehouden worden.
Alle ongewenste bijwerkingen, ongeacht hun aard of ernst, kunnen worden gemeld via een online formulier op de website van de FOD Volksgezondheid. Dat kan gedaan worden door burgers, iedereen met een beroep in de gezondheidszorg en operatoren zoals fabrikanten, distributeurs en kleinhandelaars. Die laatste categorie is wettelijk verplicht om effecten te melden, voor de anderen is dit op vrijwillige basis.
Risico's in kaart
De FOD Volksgezondheid zal alle meldingen bekijken. “Elke melding kan helpen om tendensen en nieuwe risico's in kaart te brengen, wat kan leiden tot maatregelen om gelijkaardige incidenten in de toekomst te voorkomen. Het moedigt fabrikanten ook aan om de kwaliteit van hun producten te verbeteren”, luidt het. Indien de meldingen voldoende worden gedocumenteerd, zullen ze worden onderzocht door een gespecialiseerde medische expert en de Commissie van Nutrivigilantie, die bestaat uit verschillende experten en artsen. Afhankelijk van het resultaat van dat onderzoek kan er beslist worden om een product uit de markt te halen, of de etikettering of samenstelling te laten aanpassen.
Federaal minister van Landbouw, David Clarinval (MR) steunt alvast het project en benadrukt: “Onze gezondheid en voedselveiligheid gaan ons allemaal aan. Dankzij de Nutrivigilantie introduceren we een innovatief voedselbewakingssysteem dat toelaat de consumptie van de vier voedingscategorieën zorgvuldig te bewaken. Burgers, gezondheidswerkers en handelaars worden allemaal uitgenodigd om een cruciale rol te spelen bij het melden van de bijwerkingen van deze voedingsmiddelen. Zo bouwen we aan een veiligere voedselketen.”
Bron: Belga / Eigen berichtgeving