Eindelijk groen licht voor nieuwe pachtregels
nieuwsNa acht jaar getouwtrek over nieuwe pachtregels, is de kogel eindelijk door de kerk. Het Vlaams Parlement heeft woensdag het nieuwe pachtdecreet goedgekeurd. Die nieuwe regels moeten eigenaars stimuleren om opnieuw te verpachten en moeten jonge landbouwers meer kansen geven om landbouwgrond te in pacht te krijgen. Volgens initiatiefnemers Bart Dochy (cd&v), Cathy Coudyser (N-VA) en Steven Coenegrachts (Open Vld) moeten de nieuwe regels ook "het vertrouwen tussen de eigenaar en de pachter versterken".
Naast een geanimeerd debat over het advies van de Raad van State over het voorstel tot stikstofdecreet, stond er nog een ander belangrijk landbouwthema op de agenda van het Vlaams parlement: de stemming van de nieuwe pachtwet. Dat ruim acht jaar is gediscussieerd over de nieuwe pachtregels, toont aan hoe gevoelig het dossier ligt. Na een eerder akkoord in de Commissie Landbouw in november vorig jaar, kregen de initiatiefnemers na een lange zitting nu toch voldoende stemmen voor het decreet: 62 parlementsleden stemden voor, 25 tegen en 21 onthielden zich.
De oude pachtregeling - die voor het laatst grondig werd aangepast in 1988 - maakte vaak nog gebruik van mondelinge overeenkomsten en zorgde ervoor dat gronden lang in dezelfde handen bleven. De nieuwe gemoderniseerde regelgeving maakt van schriftelijke contracten de norm. Hij maakt nog steeds gebruik van looptijden van 9 jaar, maar na 18 jaar kan de eigenaar beslissen om de pacht op te zeggen om de grond te verkopen. De regeling van de erfpachten wordt hersteld in haar oude regime. Dit betekent dat erfpacht slechts kan voor contracten van minstens 27 jaar.

Dit staat er in de nieuwe pachtwet
16 november 2022De wet op de beperking van de pachtprijzen, die de maximale toegelaten prijzen voor de pacht van landbouwgronden en in pacht gegeven landbouwgebouwen bepaalt, blijft van toepassing maar wordt geïntegreerd in één overzichtelijk decreet. De pachtprijs blijft gerelateerd aan de landbouwrendabiliteit en wordt losgekoppeld van de speculatieve waarde die soms aan landbouwgronden wordt toegekend.
Het nieuwe decreet voorziet ook in een aantal moderniseringen. Zo is er voorzien dat de pachter zijn gronden kan exploiteren via een eigen vennootschap en komt er de mogelijkheid om de verpachte gronden te verkopen via het verkoopplatform Biddit. Verder worden gehuwden en samenwonenden gelijkgeschakeld en de tekst is ook genderneutraal gemaakt.
Bron: Belga / eigen berichtgeving
Beeld: ILVO