header.home link

Pachters en verpachters doen binnenkort hun zeg in het parlement over voorstel nieuwe pachtwet

Het Vlaams parlement zal een extra hoorzitting organiseren over de nieuwe pachtwet. Die zitting komt er op vraag van oppositiepartijen Vooruit en Vlaams Belang. “Pachters en verpachters verdienen zo snel mogelijk een goede pachtwetgeving. Hiervoor moeten ze wel eerst gehoord worden in het parlement”, reageert parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang).

7 juni 2023  – Laatste update 7 juni 2023 19:41
Lees meer over:
kruispuntveldakker

Het Vlaams parlement debatteerde woensdag over een voorstel van decreet van meerderheidspartijen cd&v, N-VA en Open Vld over de pacht. Ondanks het feit dat er de avond ervoor nog meer dan 30 amendementen waren ingediend om het voorstel aan te passen, wilde de meerderheid al stemmen over het voorstel. 

Vanuit de oppositie werd kritiek geuit op die manier van werken. “Dit voorstel wijzigt een wet die al ongeveer 100 jaar bestaat, daar mogen we dus niet licht over gaan”, stelt Ludwig Vandenhove (Vooruit). “Er zijn de laatste dagen enorm veel amendementen gekomen. Ik hoop dat we deze er niet op een drafje gaan doorduwen.” 

Hij werd bijgetreden door Stefaan Sintobin. “De meerderheid werkt al jaren binnenskamers aan een nieuwe pachtwetgeving. Nu de voorstellen er eindelijk zijn, willen cd&v, N-VA en Open Vld dan plots naar eigen zeggen geen tijd meer verliezen.” Daarom pleitten Vandenhove en Sintobin voor een bijkomende hoorzitting met pachters en verpachters, die moet toelaten om de voorstellen nog eens ernstig te bespreken binnen het parlement. 

Niet alleen de oppositiepartijen vinden dat er gegronde redenen zijn om de teksten nog eens te bestuderen voordat erover gestemd wordt. Ook vanuit verschillende landbouworganisaties kwam er al forse kritiek. Zo noemde Boerenforum de voorstellen “economisch, ecologisch, sociaal en juridisch niet verantwoord”. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) had een “onbehaaglijk gevoel” en vreesde “dat landbouwgrond terug meer vogelvrij zou worden”. Ook Boerenbond en Groene Kring vreesden dat met dit decreet nog meer landbouwgrond zou verdwijnen om er bos van te maken.

De meerderheidspartijen stemden tegen het verzoek om een hoorzitting te organiseren, de oppositiepartijen steunden het verzoek wel. Zo stemden vijf parlementsleden uit de landbouwcommissie voor, waardoor het reglementair aantal commissieleden bereikt werd. De hoorzitting zal doorgaan op 14 juni.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek