Hoorzitting pachtwet: protest van ABS, ook Boerenbond en Groene Kring zien tekortkomingen

Omdat er woensdagochtend een hoorzitting doorgaat in de Commissie Landbouw over de pachtwet, is ABS van plan om voor het Vlaams Parlement actie te voeren. “Dit decreet slaat de foute weg in. Misbruiken worden niet aangepakt en beloofde toegang tot grond voor landbouwers is er niet”, klinkt het. Ook Boerenbond en Groene Kring zien nog een aantal tekortkomingen die voor grote ongerustheid zorgen bij landbouwers.

14 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 14 juni 2023 24:22
Lees meer over:

Niemand had het nog verwacht, maar in november vorig jaar bereikten de Vlaamse meerderheidspartijen eindelijk een overeenkomst over de hervorming van de pachtwet. De aanpassing daarvan stond al meer dan acht jaar op de agenda van de Vlaamse regering. “Deze modernisering is absoluut een goede zaak en brengt de pachtregels in overeenstemming met de huidige maatschappelijke noden”, zei Vlaams landbouwminister Jo Brouns (cd&v) daar in november over.

Het was voorzien dat de nieuwe pachtwet tegen de zomer van 2023 in voege zou gaan, van zodra het ontwerpdecreet was goedgekeurd in de Commissie Landbouw en vervolgens in de plenaire zitting van het Vlaams parlement. Vorige week woensdag werd er over de ontwerptekst gedebatteerd in de landbouwcommissie, maar tot een stemming kwam het niet. Oppositiepartijen Vlaams Belang en Vooruit staken daar een stokje voor. Zij vonden het belangrijk dat zowel de pachters als de verpachters eerst werden gehoord en dwongen via een stemming een hoorzitting af.

Die staat vandaag/woensdag op het programma. Naast landbouworganisaties Boerenbond,  ABS en Groene Kring, mag ook Landelijk Vlaanderen, de belangenvereniging van private landeigenaars, haar visie op de ontwerptekst geven. Ook Natuurpunt en Voedsel Anders krijgen de kans om aan de parlementsleden duidelijk te maken hoe zij naar de nakende hervorming kijken.

Dit staat er in de nieuwe pachtwet
Uitgelicht
Een snelle doorbraak leek er niet meer in te zitten na 8 jaar getouwtrek, maar opeens kwam ze er dan toch. VILT kon het voorontwerp van de nieuwe pachtwet al inkijken. “Deze m...
16 november 2022 Lees meer

ABS: “Raadsel hoe je dit combineert met duurzaamheid”

Om haar eisen kracht bij te zetten zal landbouworganisatie ABS, geflankeerd door de kleinere organisatie Boerenforum, een protestactie houden aan het Vlaams parlement. “Het nieuwe pachtdecreet had een aanzet kunnen zijn voor een goed en duurzaam Vlaams gronden- en voedselbeleid, maar maakt het tegenovergestelde waar. De misbruiken worden niet aangepakt”, zegt voorzitter Hendrik Vandamme.

Volgens ABS is de beloofde toegang tot grond voor landbouwers en voor jonge landbouwers er niet. “Er is een wirwar aan extra opzegmogelijkheden voorzien waardoor nieuwe pachters, maar ook zittende pachters van landbouwgrond, onzekere tijden tegemoet gaan”, klinkt het. “Hoe je dit combineert met de vraag naar meer duurzaamheid is ons een absoluut raadsel. Wat ons wel duidelijk is, is dat dit decreet de foute weg inslaat”, zegt Vandamme die de eisen en verbeterpunten aan de Commissie Landbouw wil duidelijk maken.

Boerenbond en Groene Kring: “Pachtdecreet biedt geen antwoord op kerntaak”

Ook Boerenbond en Groene Kring zien een aantal belangrijke tekortkomingen in het akkoord dat de meerderheidspartijen vorig jaar hebben bereikt. Volgens beide organisaties biedt het voorliggende decreet geen antwoord biedt op de kerntaak van de pachtwet: landbouwgronden op lange termijn ter beschikking stellen van actieve landbouwers, met respect voor de belangen van de landeigenaars.

Net als ABS hekelen Boerenbond en Groene Kring de diverse mogelijkheden die er bestaan om pacht op te zeggen. De leefbaarheidstoets, die een beschermingsmechanisme voor de boer moet bieden, brengt geen soelaas. “Voor ons is het cruciaal dat die leefbaarheidstoets wordt versterkt en niet wordt afgezwakt”, zeggen voorzitters Lode Ceyssens (Boerenbond) en Bram Van Hecke (Groene Kring).

De hoorzitting over het pachtdecreet is woensdag 14 juni vanaf 9 uur te volgen via de livestream van het Vlaams Parlement.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek