Egyptische varkensboeren slaags met politie

In de Egyptische hoofdstad Kaïro is het zondag tot een gewelddadige confrontatie gekomen tussen varkenshouders en politieagenten die de dieren kwamen doden. Dat meldt het Franse persagentschap AFP.De Egyptische overheid had vorige week opgeroepen tot het preventief slachten van honderdduizenden varkens.
3 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

In de Egyptische hoofdstad Kaïro is het zondag tot een gewelddadige confrontatie gekomen tussen varkenshouders en politieagenten die de dieren kwamen doden. De Egyptische overheid had vorige week opgeroepen tot het preventief slachten van honderdduizenden varkens in het kader van de Mexicaanse griep.

Aan de voet van de steengroeve van Moqattem wonen de vuilnismensen, de zabalien. Ze leven van het afval dat ze sorteren en recyclen, en van hun varkens. Maar de beesten op de daken van de huizen zijn verdwenen. Wat rest zijn de bergen afval, waar anders de varkens in grazen. "Ze zijn gisteren gekomen", vertelt Yasser, die voor zijn huis een waterpijp rookt. "De politie heeft al onze varkens meegenomen".

In Egypte - waar nog geen enkel geval van het griepvirus is geconstateerd - is begonnen met de preventieve ruiming van de naar schatting 300.000 varkens in het land. Die zal ongeveer een maand zal duren. De vuilnisman, zoals de meeste zabalien een Koptische christen, zegt geen compensatie te hebben ontvangen voor zijn in beslag genomen varkens. "Dat was ons kapitaal. Nu hebben we niets meer. De overheid zegt dat we het vlees terugkrijgen, maar ik vrees het ergste".

Varkens worden door de moslimmeerderheid in Egypte als onrein beschouwd, en dat is volgens Yasser de achterliggende reden van het besluit de beesten te ruimen. Varkens houden en eten is beperkt tot de christelijke minderheid in Egypte, zo'n tien procent van de bevolking.
"Ze gebruiken de griep als aanleiding", vermoedt Yasser. "Het is gewoon een manier om ons christenen dwars te zitten".

Ondanks het wantrouwen van Yasser is de ruimingsanctie gesanctioneerd door de Koptische paus Shenouda III, die in de pers eveneens verklaarde dat de meeste Kopten geen varkensvlees eten. Gezondheidsexperts van de Verenigde Naties noemen de varkensslachting een "onnodige maatregel" en een "vergissing". De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wijst er met nadruk op dat het H1N1-griepvirus niet via varkens, maar via mensen wordt overgedragen.

"Daar wordt met geen woord over gerept in de Egyptische pers", vertelt Rolando Monaco, eigenaar van een van de grote voedselverwerkingsbedrijven in Egypte, verontwaardigd. Zijn fabriek in Alexandrië, die ondertussen is stilgelegd, wordt al dagenlang platgelopen door allerlei overheidsfunctionarissen van verschillende ministeries. "Ze snappen niet waar ze mee bezig zijn. De varkensindustrie is veel groter dan ze denken. Op televisie laten ze alleen beelden van de zabalien zien, en daar schrikken de mensen van. Maar dat is niet representatief voor de hele industrie".

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek