Dit jaar alvast een derde meer hennepgewassen in Vlaanderen

Vorig jaar werd in Vlaanderen 42 hectare landbouwgrond geregistreerd met hennepteelt. Dankzij een experiment met zeven landbouwers uit Vlaams-Brabant zal daar in 2023 alvast 15 hectare bijkomen. Hennep is vooral bekend als moederplant van cannabis, maar deze plant bestaat ook in andere varianten die voor veel zaken gebruikt kunnen worden, zoals grondstof in de bouw- en textielindustrie of superfood.

30 mei 2023  – Laatste update 30 mei 2023 23:37
Hennep

De ingezaaide grond met gecertifieerde hennepzaden kadert in een proefproject waarin de mogelijkheden van hennepteelt voor klimaatadaptatie in landbouw onderzocht worden. De aanplant in de Getestreek van Vlaams-Brabant zal onder meer onderzoeken welke invloed het gewas heeft op de bodemkwaliteit, hoe droogtebestendig het gewas is, hoeveel CO2 het kan opslaan en hoeveel gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn voor de teelt. De Bodemkundige Dienst van België zal er verschillende metingen uitvoeren tijdens de teelt.

We kijken zeer geïnteresseerd naar de groei van de plant en de mogelijkheden die dit kan bieden voor de streek”, zegt Jean-Pierre Taverniers (cd&v), burgemeester van Hoegaarden en zelf landbouwer. “Hier is droogte een reëel probleem en het is belangrijk om landbouwers te helpen in hun zoektocht naar droogteresistente gewassen.” De nieuwe teelt zal uiteindelijk gebruikt worden voor de creatie van duurzame isolatie- en bouwmaterialen. Hiervoor wordt een samenwerking met het bedrijf Exie uit Herzele opgestart

Gevoelig

Hennep is een multifunctioneel gewas, maar de teelt ervan ligt soms wat gevoelig. In de 19de eeuw floreerde de teelt van hennep in onze contreien. Maar aan de teelt kwam een abrupt einde, onder meer door de hoge verwerkings- en productiekosten, de opmars van alternatieve grondstoffen, zoals katoen en synthetische vezels, en de relatie met verdovende middelen. In de VS kwam een verbod op de teelt, later ook in Europa. 

Na een korte heropleving tijdens de Tweede Wereldoorlog, de vezel was namelijk broodnodig voor tenten, parachutes enz., is het sinds 1992 opnieuw toegelaten om hennep te telen in Europa. Al zijn er strikte voorwaarden aan gekoppeld. Zo moet het steeds in open lucht geteeld worden, moet je een vergunning aanvragen en mogen enkel rassen van de Europese rassenlijst gebruikt worden, waarvan het gehalte THC, de psychoactieve stof, niet hoger is dan 0,3 procent.

Hennep kan in de toekomst een gewas worden dat de strijd aangaat met een aantal uitdagingen zoals nitraatuitspoeling, biodiversiteitsverlies en klimaatverandering

Inagro - Praktijkcentrum voor onderzoek en advies in land- en tuinbouw

Revival

De jongste jaren kent de legale hennepteelt een revival in het Westen en nam het hennepareaal aanzienlijk toe. In 2019 werd op 34.960 hectare landbouwgrond hennep geteeld in de EU, dat is een stijging van 75 procent in vergelijking met 2015. Door de invoering van duidelijke wetgeving en een grote vraag naar cannabidiol (CBD) begonnen vooral in Frankrijk boeren hennep te telen en CBD te produceren. Het land is ondertussen de grootste hennepproducent en is goed voor meer dan 70 procent van de EU-productie, gevolgd door Nederland (10%) en Oostenrijk (4%). In België staat de teelt nog in de kinderschoenen.

Mogelijkheden

“Hennepteelt neemt maar een bescheiden plaats in binnen de Vlaamse landbouw, maar hennep kan in de toekomst wel een gewas worden dat de strijd kan aangaan met een aantal uitdagingen waar we nu voor staan”, aldus Inagro. “Daarbij denken we aan uitdagingen zoals nitraatuitspoeling, biodiversiteitsverlies en klimaatverandering. Hennep is ook een multifunctioneel gewas dat bijzonder veel verwerkingsmogelijkheden kent. Zo kan de volledige plant in principe gebruikt worden voor diverse toepassingen. Hennep is niet voor niets één van de gewassen binnen de pre-ecoregelingen onder de maatregel ‘Inzaai milieu-, klimaat- en biodiversiteitsvriendelijke teelten’.”

Boeren enthousiast over inzetten hennep tegen bodemvervuiling door PFAS
Uitgelicht
In Zwijndrecht werd vorige week de eerste hennep geoogst die werd geplant met als bedoeling de bodem te zuiveren van schadelijke PFAS-stoffen. Boerenbond, die meewerkt aan het...
26 september 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek