Distributiesector wil over prijstoeslag onderhandelen

De landbouworganisaties, de distributiesector en de federale en regionale landbouwoverheden zijn dinsdag tot een akkoord gekomen om een werkgroep op te starten rond een prijstoeslag. Er is ook een akkoord om een gedragscode op te stellen waarbij de distributiesector op "een meer verantwoorde manier met de producten omgaat".
30 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De landbouworganisaties, de distributiesector en de federale en regionale landbouwoverheden zijn dinsdag tot een akkoord gekomen om een werkgroep op te starten rond een prijstoeslag die in eerste instantie de melkveehouders toekomt. Er is ook een akkoord om een gedragscode op te stellen waarbij de distributiesector op "een meer verantwoorde manier met de producten omgaat".

Dat is gebleken na afloop van het overleg tussen de verschillende landbouworganisaties, de zuivelindustrie, de distributiesector en de landbouwministers Sabine Laruelle, Kris Peeters en Benoît Lutgen. "Wij zijn niet niet geheel ontevreden. Het is een aanzet tot een systeem waarvan een deel naar de landbouwer zal gaan. Maar wat er effectief uit de bus zal komen, valt nog af te wachten", aldus Piet Vanthemsche, voorzitter van Boerenbond.

Volgens federaal minister voor Landbouw Sabine Laruelle (MR) zal de FOD Economie ook aangeven aan de organisaties welke elementen zij nog nodig heeft om tot een transparantie van de prijsvorming te komen. Daarnaast zou gekeken worden naar het Franse model en bestudeerd worden in welke mate dit model voor België van toepassing kan zijn. In dat kader zal er een interprofessionele dialoog worden opgezet tussen de landbouwsector en de zuivelindustrie.

Fedis bevestigt in een persbericht dat het bereid is te bekijken of er een systeem kan uitgewerkt worden dat het mogelijk maakt de melkproducenten tijdelijk een solidariteitsbijdrage toe te kennen om hen zo te helpen het verschil in kostprijs en de prijs die zij krijgen op de markt, op te vangen. Ook beloofde de federatie mee te werken aan meer prijstransparantie. In ruil vraagt zij wel dat alle blokkades van distributiecentra snel worden opgeheven.

Het Agrofront, de overkoepelende organisatie van ABS, Boerenbond en de Waalse FWA, was dinsdag naar het overleg getrokken met een viertal eisen. Eerst en vooral wilden zij meer transparantie inzake prijsvorming. De koepel riep de distributie ook op om beroep te doen op hun maatschappelijk verantwoord ondernemerschap dat er voor moet zorgen dat de boer een kostendekkende en faire prijs ontvangt voor zijn kwaliteitsmelk.

Het Agrofront was ook vragende partij om overbruggingskredieten aan de melkveehouders ter beschikking te stellen aan verlaagde rente om acute liquiditeitsproblemen op te lossen. Daarnaast vroeg het aan de overheid om een aantal fiscale maatregelen uit te vaardigen, zoals defiscalisering van de VLIF-steun. De koepel wil ook dat banken worden gestimuleerd om flexibele financieringsvormen uit te werken voor de land- en tuinbouw als antwoord op de volatiele prijzen.

In een derde eis vragen ze dat het verstoorde evenwicht tussen vraag en aanbod wordt aangepakt. Quota moeten volgens het Agrofront opnieuw hun prijsondersteunende functie kunnen opnemen. Daarvoor moet eerst en vooral de “blinde liberalisering van de landbouwmarkten door de WTO” worden stopgezet. Ook moet er gezorgd worden voor een tariefniveau dat hoog genoeg is om kostendekkende prijzen te garanderen.

De landbouworganisaties hebben begrip voor het risicobeheer van de zuivelindustrie. Die laatste heeft maatregelen getroffen om het superheffingsbedrag voorafgaandelijk bij haar melkleveraars te gaan innen wanneer zij te grote hoeveelheden leveren. Maar het Agrofront vraagt ook dat de zuivelindustrie zijn verantwoordelijkheid opneemt om een sterke concurrentiële marktpositie voor de melkveehouders uit te bouwen. “Nog al te vaak ontbreekt het er aan een visie op korte en middellange termijn”, klinkt het.

De laatste eis die het Agrofront tijdens de vergadering heeft voorgelegd, betreft interprofessionele akkoorden. “In Frankrijk werd zo’n akkoord uitgewerkt. We moeten bekijken welke elementen hieruit interessant zijn om verder uit te werken in het kader van de ontwikkeling van een duurzame relatie tussen producenten en melkerijen”, stelt het front. Volgens de koepel kunnen in het kader van een interprofessioneel akkoord producentengroeperingen afspraken maken over de melkaanvoer. “Zo wordt een strategische win-win situatie gecreëerd”.

Hoewel het Agrofront niet ontevreden is met het resultaat dat uit de bus is gekomen, wil het toch nog eens benadrukken dat niet enkel de melkveehouders het moeilijk hebben. “De hele land- en tuinbouwsector heeft nood aan anti-crisismaatregelen. De andere sectoren mogen dus zeker niet uit het oog worden verloren”, klonk het.

Bron: eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek