Directeur onderzoekscentrum voor verbetering maïs en tarwe wint Christoffel Plantin-prijs
nieuwsBram Govaerts, directeur van het Internationaal Centrum voor de Verbetering van Maïs en Tarwe (CIMMYT), is dit jaar de laureaat van het Fonds Christoffel Plantin. De Belgische bio-ingenieur ontvangt de prijs voor zijn opmerkelijke werk in het bevorderen van klimaatbestendige en duurzame landbouwsystemen die bijdragen aan de wereldwijde voedselzekerheid en stabiliteit.
Zadenbank
Bram Govaerts ontvangt dit jaar de Christoffel Plantin-award in de categorie ‘wetenschap’. De Christoffel Plantin-award is een prijs die wordt toegekend aan een Belg die bijdraagt tot het prestige van België in het buitenland. Govaerts is directeur-generaal bij CIMMYT en expert op het gebied van bio-ingenieurswetenschappen en bodemwetenschappen. Hij ontvangt de prijs voor innovaties op vlak van klimaatbestendige gewassen die bijdragen aan de wereldwijde voedselzekerheid en stabiliteit.
Het internationale onderzoekscentrum CIMMYT beheert en behoudt de biodiversiteit van maïs en tarwe, twee graansoorten die essentieel zijn voor de wereldwijde voedselvoorziening. De non-profitorganisatie beschikt over een bunker met zo'n 28.000 soorten maïs en 140.000 soorten tarwe. Die grote zadenbank wordt ook gebruikt om via veredeling nieuwe variëteiten van tarwe en maïs droogte- en ziekteresistent te maken. CIMMYT is één van de belangrijkste onderzoekscentra van CGIAR, een wereldwijd onderzoekspartnerschap voor een voedselzekere toekomst, dat gericht is op het terugdringen van armoede, het verbeteren van de voedsel- en voedingszekerheid en het verbeteren van natuurlijke hulpbronnen.
Dit werk blijft van vitaal belang voor veel kwetsbare regio's in Afrika en Azië, waar boeren steeds vaker te maken krijgen met droogte en mislukte oogsten als gevolg van de klimaatverandering
Veerkrachtig voedselsysteem
Tijdens zijn toespraak benadrukte Govaerts de essentiële bijdrage die CIMMYT levert aan de wereldwijde voedselzekerheid. De directeur-generaal haalde het voorbeeld aan van de tarwestengelroest Ug99 die in Oeganda in 1999 de volledige tarweteelt bedreigde. Dankzij de zadenbank kon het centrum toen variëteiten ontwikkelen die resistent waren tegen de schimmelziekte en zo een ramp afwenden. "Dit werk blijft van vitaal belang voor veel kwetsbare regio's in Afrika en Azië, waar boeren steeds vaker te maken krijgen met droogte en mislukte oogsten als gevolg van de klimaatverandering", aldus Govaerts.
'Masagro', is één van Govaerts' opmerkelijke projecten. Het project richt zich op de duurzame intensivering van de productie van maïs en tarwe in Mexico. Geïnspireerd door het ethos van Norman Borlaug: 'Breng het naar de boer', integreert Masagro het juiste zaad met duurzame landbouwpraktijken binnen een geïntegreerd marktkader, terwijl ook de kennis van boeren wordt gewaardeerd en geïntegreerd. Dit transformatieve project wordt nu in meerdere Afrikaanse landen uitgerold, waardoor het bereik en de impact ervan blijven uitbreiden.
Meer dan 70 procent van de tarwerassen en 50 procent van de maïsvariëteiten die in ontwikkelingslanden worden geteeld, zijn aan CIMMYT ontwikkeld. De organisatie helpt boeren in het zuiden en in kwetsbare regio's ook om de gewassen te verbouwen en te verkopen. Op die manier bouwt het centrum aan een veerkrachtig voedselsysteem en waakt het erover dat mensen kunnen blijven boeren en leven in hun eigen dorp. CIMMYT verbetert de levensonderhoudstrajecten en veerkracht van miljoenen boeren met weinig hulpbronnen, terwijl er wordt gewerkt aan een productiever, inclusiever en veerkrachtiger agrofoodsysteem binnen planetaire grenzen.

Bron: Eigen berichtgeving
In samenwerking met: CIMMYT